Turcia anunță descoperirea unui important zăcământ de gaz natural în Marea Neagră

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat recent descoperirea unui nou zăcământ de gaz natural în Marea Neagră, cu un potențial suficient pentru a acoperi consumul gospodăriilor din țară timp de aproximativ trei ani și jumătate.

Potrivit liderului turc, zăcământul a fost identificat de o navă de explorare în apele adânci ale Mării Negre și ar conține rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi de gaz natural.

Erdogan a declarat că această cantitate ar putea acoperi nevoile gospodăriilor turcești pentru o perioadă de 3,5 ani și a precizat că valoarea economică a zăcământului este evaluată la circa 30 de miliarde de dolari, transmite agenția de presă EFE.

„Am descoperit un zăcământ de 75 de miliarde de metri cubi de gaz. Această cantitate este suficientă pentru a acoperi nevoile gospodăriilor noastre timp de aproximativ 3,5 ani”, a afirmat liderul de la Ankara.

Noua descoperire a fost făcută în puțul Goktepe-3, situat la o adâncime de 3.500 de metri, parte a câmpului gazeifer Sakarya. Acesta este în exploatare din 2023 și face parte dintr-un proiect strategic lansat în 2020, menit să reducă dependența energetică a Turciei de importuri.

Zăcământul se află la aproximativ 180 de kilometri nord-vest de portul Filyos, din provincia Zonguldak, punctul de sosire al gazoductului prin care este transportat gazul extras către țărm.

Erdogan speră la o producție de gaze de 4 ori mai mare decât în prezent până în 2028

În ceea ce privește producția actuală, zăcămintele din Marea Neagră furnizează în prezent 9,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Erdogan a afirmat că se așteaptă o dublare a producției în cursul anului viitor, iar până în 2028 se estimează că aceasta va fi de patru ori mai mare decât în prezent.

Turcia consumă anual între 50 și 60 de miliarde de metri cubi de gaz, echivalentul a aproximativ 150 de milioane de metri cubi pe zi. În mare parte, acest gaz este importat din țări precum Rusia, Azerbaidjan și Iran.

Gazul este utilizat în principal în gospodării pentru gătit și încălzire, dar și pentru producerea energiei electrice, unde contribuie cu 19% din total, după cărbune (35%) și înaintea surselor hidro (21%), eoliene (10%) și solare (7,5%).