Turcia este pregătită să organizeze negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, anunță Recep Tayyip Erdogan
Turcia a declarat că este pregătită să găzduiască noi negocieri de pace între Rusia și Ucraina la Istanbul, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin duminică, conform unei informări a Președinției turce.
În aceeași noapte, Putin a propus discuții directe cu Ucraina la Istanbul, cu scopul de a încheia conflictul, notează Reuters.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns că Kievul este deschis la dialog, însă Moscova trebuie mai întâi să accepte o încetare a focului.
Putin a făcut această propunere într-o declarație televizată de la Kremlin, care a început duminică, după ora locală 1:30 a.m.
Ulterior, în convorbirea lor telefonică, Erdogan a salutat anunțul făcut de Vladimir Putin și a subliniat că Turcia este pregătită să găzduiască negocieri care să ducă la o soluție de durată, conform unui comunicat emis de biroul lui Erdogan.

O încetare completă a focului ar crea condițiile necesare pentru a discuta despre pace
De asemenea, Erdogan i-a transmis lui Putin că o încetare completă a focului ar crea condițiile necesare pentru desfășurarea discuțiilor de pace, potrivit aceleași surse.
Propunerea lui Putin de a purta discuții directe cu Ucraina a venit la scurt timp după ce marile puteri europene, inclusiv Franța, au cerut de la Kiev ca Rusia să accepte o încetare a focului necondiționată de 30 de zile, avertizând că, în caz contrar, riscă noi sancțiuni „masive”.
În cadrul unei convorbiri separate cu președintele francez Emmanuel Macron, Erdogan a afirmat că s-a ajuns la „un punct de cotitură istoric” și a subliniat că această oportunitate trebuie valorificată, conform biroului său.
La rândul său, Macron a subliniat „necesitatea” ca Rusia să accepte o încetare necondiționată a focului de 30 de zile, conform sursei citate.
Istanbulul a păstrat relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova
Turcia, membră a NATO, a păstrat relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Deși a susținut integritatea teritorială a Ucrainei și i-a oferit ajutor militar, Turcia a fost, în același timp, împotriva impunerii de sancțiuni Rusiei.
În martie 2022, la scurt timp după debutul invaziei, Turcia a găzduit discuții între Rusia și Ucraina. În cadrul acestor negocieri, a fost discutat un proiect de acord care ar fi obligat Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, acceptând statutul de neutralitate permanentă și de țară fără arme nucleare, în schimbul unor garanții de securitate din partea SUA, Rusiei, Chinei, Marii Britanii și Franței – cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.