Furnizorii de energie electrică vor introduce tarife dinamice, anunță Bogdan Ivan
Piața energetică din România se află în pragul unei transformări importante, odată cu introducerea tarifelor dinamice. Acest sistem va oferi consumatorilor posibilitatea de a plăti energia electrică în funcție de intervalele orare în care o utilizează.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat că furnizorii de energie electrică vor implementa în scurt timp aceste tarife dinamice, scrie observatornews.ro.
Tarifele dinamice presupun stabilirea unor prețuri variabile pentru energia electrică, care se schimbă de la o oră la alta, în funcție de nivelul producției și consumului. Furnizorii vor comunica zilnic tarifele valabile pentru ziua următoare. Astfel, consumatorii ar putea fi încurajați să își adapteze utilizarea energiei pentru a profita de costuri mai reduse.
„Ei vor şti că pot să consume energia între orele 11 şi 18, când este cea mai ieftină, poate să fie chiar de trei ori mai ieftină energia în acest interval orar, comparativ cu cea între ora 18 și 21”, a spus Bogdan Ivan.

Românii au posibilitatea de a seta electrocasnicele să funcționeze în intervalele orare când tarifele sunt mai avantajoase.
„Există momente în care avem foarte multă producţie în reţea, cum sunt orele prânzului, într-o zi de vară. Au fost uneori chiar şi preţuri negative. Ne putem adapta consumul pentru orele în care energia electrică este mai ieftină”, a adăugat Mihnea Cătuţi, expert în energie.
Cum se poate folosi energia la orele indicate
Spre exemplu, o mașină de spălat poate fi programată să pornească la prânz, chiar și în absența proprietarului. În mod concret, o mașină de spălat vase are un consum mediu de aproximativ 1,5 kWh pe ciclu. Dacă este utilizată de 20 de ori pe lună, consumul total se ridică la 30 kWh. La un tarif care poate varia între 0,50 lei și 2 lei pe kWh, costul lunar aferent acestui aparat poate oscila între 15 și 60 de lei.
„Varianta aceasta (n.r.) ar putea să încurajeze consumatorii să consume în momentele de preţ foarte scăzut. Oferi posibilitatea consumatorului să aibă preţuri reduse atunci când producţia e în surplus”, a explicat Corneliu Bodea, expert în energie.
Totuși, specialiștii avertizează că această măsură ar putea avea un efect cu dublu tăiș.
„E cu dublu tăiş. Dacă nu avem nişte consumatori care să fie flexibili, riscăm şi să plătim un preţ mare, dacă nu ne-am adaptat consumul”, a spus Mihnea Cătuţi.
În momentul de față, tarifele dinamice sunt disponibile doar prin intermediul unor furnizori de energie electrică și doar în baza unei solicitări explicite din partea clientului.
„Putem să începem o zonă de experiment pentru cei care deja au instalate aceste contoare inteligente. Căutăm o soluţie prin care să finanţăm toţi operatorii de distribuţie. Să poată să instaleze încă 6 milioane de contoare inteligente”, a precizat Bogdan Ivan.
În România funcționează în prezent aproximativ trei milioane de contoare inteligente, capabile să susțină aplicarea tarifelor dinamice. Autoritățile analizează și varianta introducerii unor tarife diferențiate, structurate în 3-4 intervale orare distincte într-o zi.
O astfel de schimbare în piața de energie ar putea aduce avantaje considerabile consumatorilor dispuși să își adapteze consumul în funcție de prețuri, însă implementarea eficientă necesită o planificare riguroasă, precum și o campanie de informare și educare a populației pentru a valorifica beneficiile și a reduce eventualele dezavantaje.