Tarife dinamice la energie. Curent de trei ori mai ieftin la orele potrivite. Revoluție pentru finanțele românilor
Piața energiei electrice din România intră într-o nouă eră: tarifele dinamice vor deveni realitate pentru consumatorii casnici. În premieră, românii vor plăti energia electrică în funcție de ora la care o consumă. Astfel, spălatul rufelor sau încărcarea mașinii electrice la prânz poate însemna o factură chiar și de trei ori mai mică decât dacă aceste activități sunt făcute seara.
„Ei vor şti că pot să consume energia între orele 11 şi 18, când este cea mai ieftină, poate să fie chiar de 3 ori mai ieftină energia în acest interval orar, comparativ cu cea între ora 18-21”, a declarat Bogdan Ivan, Ministrul Energiei, în exclusivitate pentru Observator News.
Cum funcționează noile tarife
Modelul tarifelor dinamice presupune prețuri orare, stabilite în funcție de evoluția pieței, de consum și de producție. Furnizorii vor transmite zilnic clienților tarifele pentru ziua următoare, iar utilizatorii își vor putea programa electrocasnicele să funcționeze în perioadele cu cel mai mic cost.
„Există momente în care avem foarte multă producţie în reţea, cum sunt orele prânzului, într-o zi de vară. Au fost uneori chiar şi preţuri negative. Ne putem adapta consumul pt orele în care energia electrică este mai ieftină”, explică Mihnea Cătuţi, expert energie.
Astfel, consumatorii sunt încurajați să folosească aparatele mari, precum mașina de spălat sau încărcătorul auto, în intervalul cu prețuri reduse, de exemplu, la prânz sau pe parcursul zilei, nu seara, când energia este cea mai scumpă.

Impactul concret în facturi
Exemplul unei mașini de spălat vase arată cât de mare poate fi diferența: la un consum lunar de 30 kWh, prețul poate varia între 15 lei și 60 de lei, în funcție de intervalul orar ales.
„Obiectivul e să plăteşti cât mai puţin. Dar trebuie şi motivat să consumi mai puţin la orele de vârf”, spune un consumator.
Există opinii potrivit cărora tarifele dinamice ar putea stimula consumatorii să folosească energia mai ales atunci când preţurile sunt reduse, în special în perioadele în care producţia depăşeşte cererea, oferindu-le astfel posibilitatea de a beneficia de costuri mai mici la electricitate.
„Ar putea să încurajeze consumatorii să consume în momentele de preţ foarte scăzut. Oferi posibilitatea consumatorului să aibă preţuri reduse atunci când producţia e în surplus”, adaugă Corneliu Bodea, expert energie.
Totuşi, introducerea tarifelor dinamice nu este lipsită de provocări. Specialiştii atrag atenţia că, în lipsa unei adaptări a comportamentului de consum, există riscul ca unii consumatori să ajungă să plătească mai mult pentru energie, dacă nu reuşesc să-şi ajusteze utilizarea la orele avantajoase.
„E cu dublu tăiş. Dacă nu avem nişte consumatori care să fie flexibili, riscăm şi să plătim un preţ mare, dacă nu ne-am adaptat consumul”, avertizează Mihnea Cătuţi.
Când se va implementa
Deocamdată, tarifele dinamice sunt disponibile doar la câțiva furnizori, la cerere, însă ministrul Energiei anunță extinderea rapidă a sistemului.
„Putem să începem o zonă de experiment pentru cei care deja au instalate aceste contoare inteligente. Căutăm o soluţie prin care să finanţăm toţi operatorii de distribuţie. Să poată să instaleze încă 6 milioane de contoare inteligente”, mai spune Bogdan Ivan.
În prezent, aproximativ trei milioane de gospodării din România dețin contoare inteligente, însă autoritățile pregătesc extinderea rețelei și implementarea, pentru toți consumatorii, a tarifelor diferențiate pe parcursul zilei.