Vești bune pentru românii care vor să se vaccineze anti-covid. Cea de a doua tranșă, de 21.600 doze de vaccin Moderna, va ajunge sâmbătă la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Potrivit ultimelor informații, transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

În ceea ce privește dozele, acestea vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Ce trebuie să mai știe românii

Totodată, românii care s-au vaccinat deja trebuie să știe că anumite programări la vaccin vor fi amânate.

Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis vineri într-un comunicat că începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze.

Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale.

„Având în vedere:
diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Precizăm că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior; comunicatul EMA din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Comirnaty, respectiv clarificarea indicației de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze.

CNCAV ia ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale”, se arată în comunicatul transmis de CNCAV.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim