Companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor anti-coronavirus este eficient împotriva noilor tulpini apărute în Marea Britanie și Africa de Sud, au anunțatjoi cele două societăţi într-un comunicat, relatează AFP.

Cele două companii precizează, însă, că ”supraveghează în continuare variante emergente şi sunt pregătite să reacţioneze” în cazul în care vreuna dintre aceste mutaţii rezistă vaccinului. Teste in vitro ”nu au arătat necesitatea unui nou vaccin pentru a face faţă variantelor emergente”, anunţă cele două companii.

Sanofi se aliază cu Pfizer

Sanofi anunță o premieră în lumea medicală, prin permiterea rivalilor de la Pfizer şi BioNTech să le folosească liniile de producție, pentru a realiza vaccinul anti coronavirus. Francezii menționează că nu au nicio miză economică în producerea vaccinului concurent, singurul scop fiind asigurarea de suficiente doze pentru imunizarea populaței.

Laboratorul francez Sanofi va produce vaccinul împotriva COVID-19 al concurenţilor săi Pfizer/BioNTech în semestrul al doilea al anului, ‘o premieră’ în sectorul farmaceutic, a afirmat Olivier Bogillot, preşedintele Sanofi France, miercuri la postul de radio RTL, apărând totodată strategia grupului său, notează AFP. Sanofi a anunţat miercuri dimineaţă, într-un comunicat, că va da acces celor de la Pfizer şi BioNTech la liniile sale de producţie începând din vară.

Decizia intervine în contextul dificultăţilor pe care le întâmpină producătorii vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19 în fabricaţia pe scară largă. În aceste condiţii, Sanofi ‘va prelua ultimele etape de fabricaţie pentru a furniza peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19 pentru Uniunea Europeană’, arată comunicatul.

După cum a subliniat Olivier Bogillot la RTL, producţia pentru un concurent “este o premieră”, dar “miza nu este câtuşi de puţin economică, ci (este) capacitatea de a le distribui cât mai rapid posibil”. Bogillot a apărat alegerile strategice ale companiei, puternic criticată pentru întârzierea principalului său vaccin candidat. “Moderna şi BioNTech au făcute această alegere (a tehnologiei inovatoare a ARN mesager – n.red.) şi pentru că era singura tehnologie pe care o aveau.”, a declarat acesta.