Potrivit președintelui Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca sunt eficiente şi împotriva tulpinii din Marea Britanie.

Totodată, acesta a mai menționat că această eficiență a reprezntat un motiv principal pentru accelerarea campaniei de vaccinare, dar și creșterea numărului de persoane vaccinate zilnic.

De asemenea, coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-covid, a mai precizat că tot din acest motiv s-a devansat și etapa a doua de vaccinare, începând cu data de 15 ianuarie, în loc de luna februarie.

Vacciul Pfizer, eficienț în fața noii tulpini

În ceea ce privește persoanele vaccinate cu vaccinul produs de Pfizer, acestea sunt și ele protejate față de noua tulpină de COVID.

“Da, la acest moment, datele sunt cât se poate de bune, şi anume eficacitatea acestor vaccinuri este păstrată şi pentru tulpina din Marea Britanie şi care, din păcate, vedem că este emergentă şi în România. Ca atare, a fost un motiv pentru care noi ne-am dorit accelerarea campaniei de vaccinare şi creşterea numărului de persoane vaccinate zilnic, tocmai pentru a asigura protejarea unui număr cât mai mare de persoane într-un interval mai scurt de timp.

A fost şi motivul pentru care am decis devansarea etapei a doua, începând cu data de 15 ianuarie. După cum ştiţi, ea era prevăzută la începutul lunii februarie”, a spus Valeriu Gherghiță în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, întrebat dacă este posibil ca angajaţi din domenii esenţiale să îşi cedeze locul la vaccinare unor persoane în vârstă sau bolnavilor cronici, Valeriu Gheorghiţă a apreciat că un astfel de gest reprezintă o dovadă de solidaritate.

El a mai adăugat că persoanele vulnerabile au cea mai mare nevoie de vaccinare în acest moment.

“Eu cred că este un gest lăudabil. Din punctul meu de vedere, dă dovadă de solidaritate într-un moment dificil pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru România. Trebuie să dăm prioritate persoanelor vulnerabile, persoanelor vârstnice, persoanelor cu boli cronice, care practic au cea mai mare nevoie în acest moment de vaccinare”, a spus el.