Mai multe zeci de mii de români primesc o veste proastă în privinţa vaccinării! Coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță, anunţă că multe programări vor fi decalate.

Valeriu Gheorghiță: Vor fi reprogramaţi cu 10 zile

Este vorba despre o decalare cu 10 zile, începând cu data de 28 ianuarie, a persoanelor programate pentru vaccinare care deservesc activități esențiale. Valeriu Gheorghiță spune că este vorba despre 35.000 de români.

Totul pleacă de la deficitul de doze de vaccin împotriva COVID-19, care a afectat mai multe ţări din UE, printre care şi România.

“Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate.

Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, a celor din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane.

Se menține același ritm de vaccinare pentru doza unu pentru restul persoanelor. Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vacciante până acum, adică peste 441 de mii de persoane”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

Cum vor fi anunţati cei afectaţi de această decizie?

Persoanele afectate nu trebuie să facă nimic în acest sens. Reprogramările se vor face automat, iar oamenii vor fi informaţi prin SMS sau e-mail.

“Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. Este vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 care au fost programate de angajatori. Am extras acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile”, a mai explicat medicul militar.

Valeriu Gheorghiță a făcut un apel la solidaritate şi răbdare din partea celor care doresc să se imunizeze.

“Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare. E o situație care a apărut în mai multe țări europene, rezolvată prin diferite soluții”, a spus acesta.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin