Aproape o treime dintre cei cu vârsta de peste 50 de ani a oferit copiilor ajutoare financiare de până la 5.000 de lire sterline, în timp ce unul din zece a dat mai mult de 10.000 de lire sterline din banii puși de-o parte, potrivit unei noi cercetări realizate de Unity Mutual, arată ThisisMoney.

Sondajul, realizat în rândul a peste 2.000 de părinți din Marea Britanie, cu vârsta de peste 50 de ani, a mai arătat că unul din patru din cei chestionați nu crede că va înceta vreodată să-și sprijine copiii. Mai mult, se tem că aceștia nu vor putea niciodată să trăiască fără ajutorul părinților.

În fiecare lună, 11% dintre persoanele de peste 50 de ani cheltuiesc mai mult de 500 de lire sterline pentru a-și ajuta copiii, în timp ce 30% cheltuiesc până la 100 de lire sterline pe lună, arată Unity Mutual. De asemenea, mulți dintre cei cu vârsta de peste 55 de ani au decis să rămână cu  jumătate de normă la job pentru a-și îngriji nepoții. Acum, unii dintre ei își fac griji că nu vor avea suficienți bani la pensie. Datele apar în momentul în care un raport separat al Savills a dezvăluit că persoanele de peste 65 de ani dețin o avere netă în valoare record de 2,6 trilioane de lire sterline, în timp ce mulți tineri se luptă să-și cumpere o casă sau să reziste într-un job.

Nu doar cu bani

Cu toate acestea, banii cash nu sunt singura modalitate prin care persoanele de peste 50 de ani oferă sprijin membrilor mai tineri ai familiei. Cercetarea arată că aceste persoane sunt foarte generoase și cu timpul lor, unul din zece îngrijindu-și nepoții cu normă întreagă. Datele Unity Mutual arată că 15% dintre cei peste 50 de ani ajută la îngrijirea nepoților până la 30 de ore pe săptămână, 25% dedicându-și până la 15 ore pe săptămână pentru acest lucru.

Între timp, dintre cei de peste 50 de ani care încă lucrează, 42% sacrifică cel puțin trei săptămâni de concediu anual pentru a ajuta la îngrijirea nepoților. Un procent similar admite că și-a modificat planurile de pensionare pentru a-și ajuta copiii, în timp ce două treimi spun că și-ar sacrifica propria stabilitate financiară pentru ei.

„Jumătate de normă ca să pot avea grijă de nepoți”

Jill Haigh, în vârstă de 58 de ani, și-a sacrificat securitatea financiară pentru a avea grijă de nepoții ei și a-și ajuta astfel mai mult copiii. Ea a renunțat la muncă în 2010, timp de douăsprezece luni, pentru a-și îngriji primul nepot, deoarece fiica ei a revenit la muncă după concediul de maternitate. A fost o perioadă în care nu a plătit contribuții la asigurările naționale ca urmare a lipsei veniturilor. Lipsa contribuției la ne poate afecta valoarea pensiei de stat. În 2019, Jill a renunțat din nou la job, de data aceasta pentru a avea grijă atât de mama ei în vârstă, cât și de cei doi nepoți.

„Am ales să lucrez cu jumătate de normă, astfel încât să pot să-mi ajut fiica și soțul, îngrijind nepoții. Cea mai mare parte a concediului a fost folosit pentru a-mi ajuta nepoții în timpul vacanței”, adaugă ea. Acum, Jill, în vârstă de 58 de ani, are puține economii și câțiva ani lipsă la contribuția pentru pensie.

„Momentul pensionării îmi dă fiori”, continuă ea. „Îmi fac griji în mod constant. Mă trezesc în toiul nopții și mă gândesc cum  voi reuși să mă descurc când ies la pensie și cum pot contribui financiar”, spune Jill.