Persoanele care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus ar putea scăpa de restricții. Ministrul german de externe, Heiko Maas este cel care a venit cu noua propunere. Mai exact, acesta este de părere că persoanele care au fost vaccinate împotriva Covid-19 ar trebui să poată reintra în restaurante şi cinematografe mai devreme decât ceilalţi, notează Reuters.

În același timp, acesta îi contrazice pe alţi oficiali germani care s-au opus ca persoanele vaccinate să beneficieze de libertăţi lărgite faţă de ceilalţi oameni, mai precizează sursa citată.

Mai exact, șeful  diplomaţiei germane, este de părere că statul a restrâns masiv drepturile de bază ale cetăţenilor pentru a menţine sub control infecţiile şi pentru a evita suprasolicitarea spitalelor, însă odată cu vaccinarea, lucrurile s-ar putea schimba.

“Nu a fost clarificat în mod concludent în ce măsură persoanele vaccinate pot infecta alte persoane. Ceea ce este clar, însă, este că o persoană vaccinată nu mai ia ventilatorul nimănui. Acest lucru exclude cel puţin un motiv important pentru restrângerea drepturilor fundamentale”, a comentat Maas pentru Bild am Sonntag.

Aproape 1 milion de persoane ar putea scăpa de restricții

Conform Institutului Robert Koch pentru boli infecţioase, aproximativ 1 milion de persoane din Germania s-au vaccinat până vineri împotriva noului coronavirus, iar potrivit datelor oficiale, aproximativ 83,2 milioane de oameni trăiesc în Germania.

De menționat este faptul că toate comentariile lui Maas legate de restricții sunt în contrast cu cele ale altor miniştri germani care s-au opus ca vaccinaţii să beneficieze de drepturi speciale, de teamă că acest lucru poate duce la inegalităţi în societate într-o perioadă în care nu toţi cei care doresc să se inoculeze dispun de această oportunitate.

Totodată, ministrul de interne Horst Seehofer a mai declarat că discriminarea între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate ar echivala cu impunerea obligatorie a vaccinării, impunere cu care nu este de acord.

În timpul acelorlași discuții, șeful diplomaţiei a precizat că prin această poziţie, guvernul restrânge şi drepturile patronilor de restaurante, cinematografe, teatre şi muzee.

“Ei au dreptul să-şi redeschidă afacerile la un moment dat, dacă există posibilitatea să o facă”, a declarat el, adăugând că dacă aceste locuri ar fi frecventate doar de persoane vaccinate, atunci nu ar mai fi niciun pericol.

Deşi Heijo Maas a recunoscut că o astfel de decizie ar putea conduce la inegalităţi în “perioada de tranziţie”, el a găsit o scuză. Mai exact, ministrul a fost de părere că aceste inegalităţi ar fi justificate, conform Constituţiei, atât timp cât există un motiv obiectiv şi că nu ar afecta serviciile publice de bază.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim