Takeda și Moderna au fost notificate pe 28 august cu privire la decesele a două persoane care au primit recent vaccinul Moderna COVID-19 sub formă de injecție intramusculară, în Japonia. Acesta este un eveniment tragic, iar pierderea de vieți omenești este un lucru pe care îl luăm foarte în serios. Oferim cele mai sincere condoleanțe familiilor și apropiaților acestora,  se arată într-o declarație comună a celor două companii.

În acest context, atât Moderna cât și Takeda susțin că nu există până în prezent o dovadă care să demonstreze o legătură între vaccin și numărul deceselor, însă va fi demarată o investigație în acest sens.

„În acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19 și este important să efectuăm o investigație formală pentru a determina dacă există vreo legătură.

Takeda, distribuitorul autorizat și Moderna, producătorul, lucrează cu Ministerul Sănătății, Muncii și Asistenței Sociale (MHLW) pentru a investiga cele două decese. Ancheta se desfășoară cu cea mai mare urgență, transparență și integritate și este de cea mai mare prioritate. Takeda și Moderna vor informa publicul pe măsură ce vom afla mai multe”, precizează sursa citată.

Trei loturi de vaccin au fost suspendate

Amintim faptul că pe 26 august, Takeda a anunțat decizia de a suspenda utilizarea a trei loturi de vaccin COVID-19 Moderna în Japonia, în conformitate cu MHLW în urma rapoartelor primite de la centrele de vaccinare cu privire la o substanță străină găsită în flacoane. Flacoanele ce fac obiectul reclamațiilor, care au determinat suspendarea, au fost identificate ca fiind parte dintr-un lot specific, dar, ca masură suplimentară de precauție, a fost suspendat un total de trei loturi fabricat în aceeași serie, de către MHLW. Până în prezent, nu avem plângeri privind calitatea produselor din lotul de vaccinuri administrate celor două persoane.

Takeda a solicitat ca Moderna și organizația europeană care produce dozele Moderna să efectueze urgent o investigație aprofundată pentru a determina natura substanței străine. Cunoaștem despre existența unor rapoarte neoficiale care au furnizat indicații inițiale ale tipului de particule din flacoane. Aceste rapoarte sunt neconcludente și este important să ne bazăm pe o investigație formală înainte de a determina natura precisă a particulei. Moderna este în curs de desfășurare a acestei investigații, iar flacoanele au fost trimise la un laborator calificat pentru analiză, iar constatările inițiale vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare.

Până în prezent, peste 200 de milioane de doze de vaccin Moderna COVID-19 au fost administrate la peste 110 milioane de persoane din 45 de țări, reprezentând o componentă critică a luptei noastre globale împotriva COVID-19.