Așadar, Nicolae Ciucă a declarat vineri, 8 decembrie, că Pilonul II nu va fi modificat. Totodată, ceea ce a fost asumat prin PNRR se va pune în aplicare. Este vorba și despre majorarea contribuţiei de la 1 ianuarie 2024.

Nicolae Ciucă a venit cu asigurări

„Vă spun foarte clar şi fără echivoc, în momentul de faţă, pentru tot ceea ce înseamnă construcția bugetului, Pilonul II de pensii nu va fi modificat şi ceea ce a fost asumat prin PNRR se va pune în aplicare, inclusiv acea majorare a contribuţiei de la 1 ianuarie 2024”, a declarat Ciucă, într-o întrevedere la Slatina.

Șeful PNL a oferit informații și despre majorarea salariilor profesorilor. Potrivit liberalului, de la 1 ianuarie 2024 se va asigura diferenţa până la 50% din ceea ce se cuvenea pe noua grilă de salarizare.

„Am stabilit ca, pentru perioada care mai rămăsese din momentul în care încheiam negocierile până la finalul anului să se mărească salariile cu aproximativ 30% ceea ce s-a şi întâmplat, urmând ca de la 1 ianuarie 2024, să se asigure diferenţa până la 50% din ceea ce se cuvenea pe noua grilă de salarizare”, a spus preşedintele PNL.

Ministerul Educaţiei va primi un buget consistent, cu o mărire considerabilă

În urma ultimelor discuţii de la Guvern, s-a convenit ca în momentul de faţă să se asigure creşterea de 20% şi să ajungă la 50%. Potrivit fostului premier, Ministerul Educaţiei va primi un buget consistent, cu „ o mărire considerabilă”. Ciucă a ținut să sublinieze că acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum în România.

„Aşa cum ştiu limitele de construcţie a bugetului, care sunt încă în analiză, Ministerul Educaţiei va primi un buget consistent, cu o mărire considerabilă, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum în România”, a completat Nicolae Ciucă.

Marcel Boloș a oferit mai multe informații despre Pilonul II

Anterior, Marcel Boloș a abordat zvonurile privind amânarea creșterii contribuției la Pilonul II de pensii. Oficialul a subliniat că nu vor exista întârzieri în acest proces și a dat asigurări cetățenilor că guvernul rămâne ferm în deciziile sale.

Ministrul a reafirmat și necesitatea de a menține sustenabilitatea deficitului fiscal. Echipa Ministerului Finanțelor analizează diferite opțiuni și calculează impactul deciziilor în contextul coaliției de guvernare, a precizat Boloș.

„Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a subliniat ministrul Finanţelor.