Vaccinarea copiilor. Ce se știe și de ce o recomandă experții

28 de milioane de copii americani ar putea fi acum vaccinați, scrie Newsone. Următorul pas necesar în acest proces este ca Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să emită îndrumări cu privire la modul de utilizare a vaccinului la această grupă de vârstă, pe baza autorizației FDA.

Odată ce CDC va da OK-ul, cei 28 de milioane de copii eligibili din SUA vor avea oportunitatea de a primi vaccinul Pfizer prin departamente de sănătate, instituții medicale, cabinete medicale și farmacii, precum și în școli.

Pfizer a publicat noi date, pe 22 octombrie 2021, afirmând că vaccinul său este eficient cu aproape 91% în prevenirea COVID-19 în grupa respectivă de vârstă, având o tolerabilitate și răspunsuri ale anticorpilor similare cu cele observate la grupele de vârstă mai înaintate. Iată cum a fost testat vaccinul Pfizer și cum ar putea accesul la aceste vaccinuri să modifice impactul COVID-19 în cazul copiilor.

Riscurile COVID-19 la copiii de vârstă școlară

Comitetul consultativ FDA s-a luptat cu riscurile și beneficiile vaccinului și cu importanța luării unei decizii pentru copiii mai mici. În cele din urmă, a concluzionat că părinților ar trebui să li se ofere opțiunea de a-și vaccina copiii. Experta în vaccinuri a CDC, Amanda Cohn, a amintit că COVID-19 a fost a opta cauză de deces în rândul copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani în ultimul an. Începând cu 21 octombrie, peste 6 milioane de copii au fost testați pozitiv. Infectările în rîndul copiilor au crescut rapid mai ales în timpul creșterii variantei Delta.

Rata de spitalizare în rândul copiilor și adolescenților a crescut

Rata de spitalizare în rândul copiilor și adolescenților a crescut la cele mai ridicate niveluri de până acum, cu peste 8.300 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani internați de la începutul pandemiei. În plus, peste 5.200 de copii au fost diagnosticați cu o afecțiune rară, dar gravă, numită sindrom inflamator multisistem, sau MIS-C, în săptămânile de după infectare.

Dezvoltarea vaccinului pentru copii

Coborând treptat vârsta, Pfizer a studiat copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, înaintea grupelor de vârstă mai mici. FDA și-a extins autorizația de urgență pentru vaccinul Pfizer pentru a include acest segment de vârstă încă din mai 2021. La adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, s-a demonstrat că vaccinul reduce spitalizările cu 93% din iunie până în septembrie 2021.

Supravegherea siguranței în urma autorizării la adulți și adolescenții cu vârsta de 16 ani și peste a identificat rapid o creștere rară a inflamației inimii, cunoscută sub numele de miocardită.

Care este doza optimă

Studiul Pfizer pentru cei sub 12 ani a început cu trei doze diferite. În cele din urmă, cercetătorii au decis ca o cantitate optimă pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani să fie o treime din doza administrată adulților și adolescenților. Vaccinul va fi administrat în două doze, la interval de trei săptămâni.

Datele Pfizer au arătat că vaccinul pentru această grupă de vârstă pare să ofere niveluri ridicate similare de anticorpi cu cele observate la grupele de vârstă mai înaintate. Iar anticorpii produși au demonstrat capacitatea de a neutraliza varianta Delta.