Milioane de copii sub vîrsta de 12 ani ar putea începe să fie vaccinați anti COVID „în primele săptămâni din noiembrie”, a declarat dr Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecțioase din SUA, într-o intervenție pentru ABC News.

Copiii au reprezentat mai mult de un sfert din toate cazurile de COVID-19 din Statele Unite mai ales începând cu 14 octombrie, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

Autoritățile de reglementare din FDA au anunțat deja că beneficiile vaccinului Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani depășesc cu mult riscurile, scrie site-ul Axios.

FDA a aprobat vaccinarea pentru această grupă de vârstă, iar comitetul consultativ independent al CDC se va reuni la începutul lunii viitoare.

O treime dintre americanii care au copii cu vârsta sub 12 ani spun că nu-și vor vaccina copiii

Dar, deși în timp ce mulți părinți sunt dornici să-și vaccineze copiii, mulți se tem. Un sondaj Ipsos realizat de curând a constatat că o treime dintre americanii care au copii cu vârste sub 12 ani – inclusiv mulți care s-au vaccinat – au afirmat că nu-și vor vaccina copiii „imediat”.

Șefa CDC, Rochelle Walensky, a recunoscut că aceasta este o provocare: ”Știm că sunt mulți părinți care nu vor să-și vaccineze copiii imediat și știm că vom avea mult de lucru, așa cum s-a întâmplcat și în vaccinului inițial”, a spus ea.

Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de aproape 91%

Compania americană Pfizer a solicitat autorităților de reglementare din SUA să aprobe utilizarea de urgență a vaccinului Covid-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de aproape 91% la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, potrivit noilor date.

Nu au existat efecte secundare grave

Pfizer a raportat că nu au existat efecte secundare grave, cum ar fi pericardita, inflamația mucoasei din jurul inimii sau miocardita, în perioada în care participanții au fost monitorizați în cele trei luni după vaccin. Aceste reacții adverse rare au apărut la unii adulți și adolescenți care au primit vaccinul Pfizer.

Aprobarea FDA ar putea ajuta la atenuarea unei potențiale creșteri de cazuri în această toamnă, școlile fiind deja deschise la nivel național în SUA, mai susțin reprezentanții companiei farmaceutice.

Vaccinul, deja autorizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani și complet aprobat pentru vârsta de peste 16 ani, ar avea un răspuns imun puternic, conform datelor unui studiu clinic realizat în luna septembrie.