Negocierile dintre protestatarii care cer autostradă care să lege Moldova de restul țării și premierul Viorica Dăncilă au sfârșit prin promisiuni îndepărtate. Autostrada A8 ar urma să fie gata peste 7 ani, iar românii vor plăti taxe speciale ca să circule pe autostrăzi.

Guvernul va impune o taxă de autostradă de 7 euro pe un segment de doar 68 de kilometri din viitoarea autostradă a Unirii, între Lețcani și Cristești (Iași-Târgu Neamț), susțin asociațiile prezente la întâlnire.

În ciuda criticilor că această taxă este prea mare, „reprezentanții Guvernului au replicat că toate autostrăzile din România vor fi în curând cu taxă”, arată comunicatul de presă transmis de asociațiile care s-au întâlnit la Guvern cu premierul și cu Darius Vâlcov.

Asociațiile mai arată că Guvernul rămâne la ideea de a construi această autostradă în parteneriat public-privat, pentru că ar presupune costuri mai mici. Reprezentanții asociațiilor s-au opus, considerând această „variantă și procedură anevoioasă, din cauza birocrației”.

La București, Parlamentul a făcut o mișcare în premieră anul trecut, votând o lege care stabilește că această autostradă va fi construită. Măsura este pur simbolică, pentru că fără fonduri alocate de Guvern, acest proiect nu poate exista și depinde exclusiv de Palatul Victoria.

În prezent, conform asociațiilor care au discutat cu Dăncilă, stadiul acestui proiect este incipient, informează Radio Europa Libera. În următoarele săptămâni ar urma ca studiul de fundamentare pentru tronsonul Lețcani-Cristești (68 km) să fie aprobat și să fie scoasă la licitație construcția sa. Pentru tronsoanele Pașcani-Suceava și Suceava-Siret nu au fost aprobați până acum nici măcar indicatorii tehnico-economici.

Termenele asumate de Guvernul Dancila pentru finalizarea lucrarilor la autostrada A8 Ungheni-Iasi-Targu Mures sunt:

-Tronsonul Iasi-Targu Neamt pana in anul 2022;
-Traseul complet al autostrazii pana in 2026.

Sursa: Realitatea.net