Experții sunt de acord că nu se va eradica în totalitate Covid-19, dar îl vom vedea ieșind din faza de pandemie și intrând în faza endemică, potrivit unei analize publicate de Vox.

”Endemic” înseamnă că virusul va continua să circule în anumite părți ale populației globale ani de zile, dar prevalența și impactul său se vor reduce la niveluri relativ ușor de gestionat, așa că va deveni mai mult o gripă.

Pentru ca o boală infecțioasă să fie clasificată în faza endemică, rata infecțiilor trebuie să se stabilizeze mai mult sau mai puțin de-a lungul anilor.

„O boală este endemică dacă numărul de reproducere este stabil la unu”, a explicat epidemiologul Eleanor Murray de la Universitatea din Boston. Acum însă nu suntem deloc aproape.

Varianta Omicron, extrem de contagioasă, face ca fiecare persoană infectată să infecteze mai mult de o persoană, astfel încât cazurile explodează pe tot globul. Nimeni nu poate privi următorul grafic pentru a spune cu certitudine că ne aflăm pe un teritoriu endemic.

Când vom ști că suntem în sfârșit pe un teritoriu „endemic”

În toamnă, unii experți în sănătate spuneau că varianta Delta ar putea reprezenta epilogul acestei pandemii și am putea ajunge la endemicitate în 2022. Perspectiva este acum și mai incertă. Cum ar trebui să modeleze Omicron luarea deciziilor de zi cu zi și calculul riscurilor?

Unii cred că varianta Omicron va împinge „endemicul” mult mai departe, în viitor. Alții spun că, de fapt, ar putea să ne grăbească calea către endemicitate, infectând atât de repede o mare parte din oameni, încât să apară mai repede imunitatea de turmă.

Suntem încă în criză

În general, un virus devine endemic atunci când experții în sănătate, organisme guvernamentale și publicul decid în mod colectiv să accepte nivelul impactului pe care îl reprezintă virusul. Altfel spus, că virusul nu mai constituie o criză activă.

Având în vedere creșterea rapidă a infecțiilor cu Omicron în acest moment și după ce multe guverne au decis să reimpună măsuri de precauție mai stricte, este clar că suntem încă în criză. Chiar dacă Omicron provoacă o boală mai ușoară decât variantele anterioare, o creștere masivă a cazurilor ar putea duce la o creștere a spitalizărilor și deceselor. Acest lucru ar putea să pună sub presiune și mai mult spitalele, aflate deja în dificultate. De aceea, unii experți sunt siguri că „Omicron are potențialul de a întârzia endemicitatea”.

Am depășit faza din martie 2020

Nu suntem nici în faza în care eram în martie 2020.

În ciuda titlurilor terfiante legate de noua variantă, acum lucrurile stau mult mai bine decât la începutul pandemiei. Se știe mai mult despre cum funcționează Covid-19. S-au fabricat măști eficiente, vaccinuri, tratamente și teste rapide. Costul unui lockdown strict poate a meritat în martie 2020, dar, în general, nu este ceea ce recomandă experții americani acum. Cu toate acestea, ne îndeamnă să luăm mai multe măsuri de precauție, decât în săptămânile care au precedat apariția variantei Omicron.

Instrumente care ne vor permite să ne adaptăm pe deplin la virus, așa cum virusul s-a adaptat la noi

O serie de experți sunt de acord că acum este momentul să limităm unele activități riscante. „Am anulat planurile de a merge în New Jersey pentru a-mi vizita familia de Crăciun. Evit spațiile interioare. Este foarte logic că trebuie să iau măsuri suplimentare pentru a preveni infectarea mea și a celor din jur”, spune Bob Wachter, președintele departamentului de medicină de la Universitatea din California, San Francisco.

Vom ști însă că faza endemică a sosit abia atunci când toate aceste instrumente pe care le avem la îndemână și experiența lungă și dureroasă a pandemiei ne vor permite să ne adaptăm pe deplin la virus, așa cum virusul s-a adaptat la noi.