Boala afectează bovinele, ovinele, caprinele şi animalele sălbatice şi este răspândită de insecte care se hrănesc cu sânge, la fel ca "Bluetongue" sau virusul limbii albastre. Infecţia a fost deja înregistrată în 27 de state europene, printre care Croaţia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Polonia, Irlanda, Lituania, Estonia, Norvegia, Rusia şi Kazahstan.

Pentru stabilirea situaţiei, este nevoie ca animalele care sunt sunt controlate pentru "limbă albastră" să fie testate în acelaşi timp şi pentru virusul "Schmalemberg", începând cu raioanele bulgare de la frontiera sârbă şi greacă, a fost de părere Boiko Likov, directorul Centrului de Evaluare a Riscului.

El este autorul unui referat, nepublicat încă, care arată că epidemia "Schmalemberg" a pornit în noiembrie 2011 din Germania, mai exact de la Institutul "Friedrich-Leoffler". Acest institut a elaborat și metoda de diagnosticare, posibilă doar în laborator, fiind  transmisă doar colegilor din Belgia, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Italia, Elveţia.

Virusul este din grupa Orthobunya, larg răspândit la animalele din Asia,Oceania, Australia, Africa şi Orientul Apropiat (mai ales în Israel), iar fermierii nu pot stabili prezenţa acestuia înainte de perioada de fătare; iniţial mortalitatea a fost mare, dar treptat cu tratament, cazurile mortale au diminuat sau chiar au dispărut, susține Boiko Likov.
Sursa: RADOR