Se țin negocieri strânse pentru redeschiderea școlilor în România. Însă decizia finală urmează să fie stabilită de Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Sănătăţii, în funcţie de evoluţiile epidemiologice. Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, se va lua în considerare şi modul în care au procedat alte state. De asemenea, el a mai subliniat faptul că prioritatea principală este redeschiderea grădinițelor și a învățământului primar. Ministrul a mai adăugat că și elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a  sunt o prioritate.

„Momentul deschiderii şcolilor va fi stabilit împreună cu Ministerul Sănătăţii în funcţie de evoluţiile epidemiologice. De asemenea, vom lua în considerare şi experienţa şi modul de reacţie al altor state”, a declarat el, pentru Agerpres.

„Din perspectiva Ministerului Educaţiei ne dorim să prioritizăm pe trei paliere: grădiniţe şi învăţământ primar; elevii claselor a VIII-a şi a XII-a care vor susţine examenele naţionale; elevii din şcolile care au înregistrat dificultăţi în derularea procesului de învăţământ online, cu precădere în mediul rural, dar nu numai”, a explicat ministrul, la Digi24.

S-ar putea redeschide școlile pe 11 ianuarie?

De menționat este faptul că, în prezent, elevii sunt în vacanța de iarnă, iar potrivit structurii anului școlar 2020-2021, ultima zi de vacanță va fi duminică, 10 ianuarie.  Până când se va decide când se vor întoarce copiii în clase, cursurile vor reîncepe tot în format online în data de 11 ianuarie.

De asemenea, vacanța intersemestrială, care urmează vacanței de Crăciun, este de o săptămână și va începe pe 30 ianuarie 2021, pentru a se încheia pe 7 februarie 2021.

Școlile au fost închise în această toamnă, la scurt timp după începerea noului în școlar, odată cu creșterea alarmantă  a numărului de îmbolnăviri din România. Închidrea s-a făcut prima oară la nivel local, însă în final s-a decis închiderea tuturor școlilor de pe teritoriul țării pentru a limita răspândirea coronavirusului. 

Anterior, ministrul Educației susținea că au fost evoluții specifice care vizează copiii, iar analiza evoluțiilor va duce la luarea celei mai bune decizii.

„Ministerul Educaţiei trebuie să fie în prima linie a responsabilităţii, alături de Ministerul Sănătăţii. Sistemul Educaţiei este cel mai mare sistem public, în orice ţară. Va trebui să ne concentrăm pe probleme de ordin urgent cum ar fi deschiderea şcolilor pe care ne-o dorim a se face cât mai repede va permite perspectiva epidemiologică.

Au fost evoluţii specifice care vizează în special copiii. Este prioritate zero analiza acestor evoluţii şi luarea celei mai bune decizii, în sensul în care ne dorim cu toţii, profesori, elevi, părinţi, Minister al Educaţiei, reîntoarcerea cât mai grabnică la şcoală”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Adevărul.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea