Raluca Turcan a explicat cum stă treaba cu recalcularea pensiilor într-o apariție televizată de săptămâna trecută, însă informația a trecut, cumva, neobservată, din cauza faptului că atenția s-a îndreptat către decizia CCR legată de majorarea pensiilor cu 40%.

Așadar, pe scurt, ministrul Muncii a explicat că recalcularea pensiilor NU se poate face de pe o zi pe alta și a explicat și care este motivul pentru această situație.

“Pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în 2019, dar gândită să intre în vigoare la 1 septembrie 2021, pentru a pregăti întreg sistemul de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine. Acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, se pregăteau dosarele, pentru ca după aceea să se aplice o nouă formulă. Dar pentru a pregăti dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, era nevoie de aproximativ 1.000 de oameni în plus în sistem, plus echipamente şi softuri care să facă bazele de date compatibile. Nu s-a întâmplat nimic”, a punctat Turcan.

Raluca Turcan a adăugat că, în momentul de faţă, casele de pensii au un deficit de personal între 500 şi 1.000 de angajaţi şi nu au toată aparatura, toate echipamentele digitale necesare.

Ministrul Muncii a reiterat că vor fi recalculate pensiile, temeinic, astfel încât să nu existe erori, pensiile să aibă la bază principiul contributivităţii.

“Sunt inechităţi între pensii şi discrepanţe în privinţa contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale. Şi, în acelaşi timp, vrem o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung, însoţită de creşterea puterii de cumpărare. Sustenabilitate, acompaniată de creşterea puterii de cumpărare, contributivitate şi echitate, trei principii peste care niciun om raţional şi cu respect faţă de poporul acesta nu poate să pornească la drum în recalcularea pensiilor. Şi o vom face”, a mai spus Raluca Turcan.

Olguţa Vasilescu: Guvernul PNL trebuia să recalculeze trei milioane de dosare de pensie

La rândul ei, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat că guvernarea PNL trebuia să recalculeze trei milioane de dosare de pensie şi nu a fost recalculat nici măcar unul. Ea a adăugat că punctul de pensie trebuia să crească la valoarea de 1.775 lei, echivalentul unei majorări de 40%, anul trecut, iar în 2021, punctul de pensie ar fi trebuit să ajungă la 1.875 lei.

„Există la ora actuală oameni care au muncit 30 de ani şi primesc pensie minimă. Ce trebuia să se întâmple: de la 1 ianuarie 2020 până în septembrie 2020 ar fi trebuit să se facă recalcularea a 5 milioane de pensii. Când am plecat de la guvernare, softul de recalculare era în licitaţie. Până în prezent, trebuiau recalculate 3 milioane de dosare de pensie. Nu s-a recalculat nici măcar unul. De ce? Întrebaţi-i pe ei”, a spus Lia Olguța Vasilescu.