Nu mai departe de săptămâna trecută, o informație dată de Raluca Turcan a trecut, cumva, neobservată, probabil în amalgamul de informații despre majorarea pensiilor cu 40%, care a fost, indiscutabil, subiectul zilelor trecute.

Cum se va schimba sistemul de pensii

Sistemul de pensii din România poate fi redresat dacă se creşte raportul dintre persoanele active şi numărul de pensionari, iar provocarea este să determini oameni, unii pensionari, să intre în câmpul muncii, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Așadar, planul ministerului Muncii este ca pensionarii să muncească și după pensionare, conform declarațiilor făcute de Raluca Turcan.

“Există posibilitatea de redresare a sistemului de pensii în România, dacă punem degetul pe câteva răni acumulate, adică creşterea raportului dintre persoanele active şi numărul de pensionari. Dacă avem, aşa cum s-a întâmplat la începutul anului 2000, un număr de pensionari mai mare decât numărul de persoane active, înseamnă că presiunea pe buget este una foarte mare şi greu de suportat. Atunci provocarea este să determini oameni să intre în câmpul muncii, poate unii dintre ei pensionari după o anumită vârstă, cu contracte ulterioare de colaborare şi de muncă înregistrate, astfel încât să coexiste pensia cu activitatea în câmpul muncii, şi, atenţie, nu neapărat la stat, dar în economia privată un pensionar, şi în alte ţări, lucrează în continuare, iar populaţia activă să crească ca şi pondere şi, de asemenea, ca şi nivel de salarizare. Acesta este un concept sănătos pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, care pe fond să ducă la creşterea puterii de cumpărare”, a spus Turcan la Antena 3.

Chiar dacă s-a mai vorbit despre această temă în spațiul public pentru anumite categorii profesionare, de exemplu medici sau profesori, este prima dată când subiectul este prezentat la scenă deschisă de către un oficial guvernamental. Cert este că sistemul de pensii devine tot mai puțin sustenabil, iar banii pentru majorări vor fi tot mai greu de acordat.

În acest moment, în România, sunt aproximativ 4,9 milioane de pensionari, după cifrele date tot de ministrul Muncii, Raluca Turcan.