Anunț de ultimă oră pentru un milion de angajați din România: salarizarea în sectorul public va fi reglementată printr-un act normativ care va fi trecut prin Parlament.

Vicepremierul Dan Barna și-a expus luni viziunea despre modul în care ar trebui să fie acordate sporurile angajaților din sectorul public.

”Vom vedea de la ce moment se va intra în vigoare”

Barna a declarat că anul acesta va exista în Parlament o lege care va reglementa salarizarea din sectorul public şi că, cel mai probabil, aceasta va fi aplicată de anul viitor.

El este de părere că sporurile ar trebui incluse în salarii. Totodată, Barna este împotriva sporurilor acordate pentru toată lumea și arată că ar trebui să beneficieze de ele doar cei care merită.

”Anul acesta va fi o lege în Parlament privind salarizarea în sectorul public. Vom vedea de la ce moment se va intra în vigoare.

Varianta logică în ceea ce privește sporurile

Probabil de la anul, adoptând-o anul acesta şi trebuind să existe o anumită predictibilitate. Asta este o decizie parlamentară. Dra subiectul va fi abordat fără doar şi poate, în Parlament, anul acesta”, a declarat Dan Barna la Digi24, luni seara, informează news.ro.

Întrebat dacă sporurile vor fi incluse în salarii, Dan Barna a declarat că aceasta este ”varianta logică”.

”Spre asta merg şi asta este varianta logică, în care leg salariul de complexitatea şi încărcătura locului de muncă respectiv şi se iese din această logică de sporuri prin care multe instituţii, de fapt toată lumea ia spor şi atunci dacă toată lumea ia spor pentru o anumită caracteristică a job-ului respectiv ar fi mult mai logic ca sporul respectiv să se regăsească în structura salarială a instituţiei şi atunci lucrurile ar fi foarte clare”, a declarat Barna.

Trebuie precizat că ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat recent că intenționează să modifice legea salarizării astfel încât sporurile acordate bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de bază și să fie acordate pentru cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase iar a doua categorie de sporuri să fie motivaționale.