Traian Băsescu a vorbit vineri seară, într-o intervenție la Realitatea PLUS, despre sporurile bugetarilor. Fostul președinte consideră că acestea sunt „o exagerare” și sunt rezultatul unui „joc administrativ”.

„Pentru orice funcționar din sectorul de stat s-a găsit un spor acolo care să-i fie agățat de salariu. Sporurile acestea sunt o exagerare. Când s-a făcut legea salarizării, s-a spus că nu mai există niciunul pentru că au fost incluse în salariu. Izvorul acestor sporuri este într-un joc administrativ.

Să spunem că Ministerul X are 200 de funcționari, dar el are ocupate doar 160 de locuri. Locurile libere, care sunt bugetate, dar neocupate, s-au folosit tot timpul pentru a pune plusuri la salariile funcționarilor.

Cel mai ridicol este sporul de calculator.

Nu le dăm copiilor spor că fac lecții la distanță, dar le dăm funcționarilor că îi dor ochii. Ca să nu ceară spor, ar fi trebuit să-i lăsăm să lucreze cu creionul chimic. Asta arată cât de jos putem coborî în a revendica un soi de furt, că asta e, un furt”, a declarat fostul președinte.

Traian Băsescu: Sporurile sunt un furt clar din bani publici

Traian Băsescu a mai spus că sporurile sunt practic un „furt clar din banii publici” și dacă ar fi fost în locul premierului Florin Cîțu, ar fi înghețat toate angajările.

„Spor ca să păstrez secretul … E o lege a secretului de serviciu, când vin pe acel post trebuie respectată legea țării. Cum dau procurorului spor de secret când el are interzis prin lege sau celui de la ministerul Energiei că-și ține gura și nu spune în presă care sunt resursele energetice ale României?!

Sporurile sunt un furt clar din bani publici.

Din cele 105 miliarde, sporurile reprezintă cam 25-26 miliarde. Există condiții ca să primești un spor, dar sunt convins că nu există studii la niciun fel de spor. Dacă eram în locul lui Cîțu, aș îngheța toate angajările și aș reduce schemele cu tot ce nu e ocupat la momentul ăsta”, a mai declarat Traian Băsescu.