Magistrații au suspendat miercuri procesul în care Traian Băsescu a dat în judecată Serviciul de Protecție și Pază (SPP) în legătură cu retragerea dispozitivului de pază, ca urmare a constatării calității sale de fost colaborator al Securității.

Cauza a fost trimisă la Curtea Constituțională a României (CCR), care trebuie să se pronunțe cu privire la posibilitatea ca un fost șef de stat să beneficieze de locuință, pază și indemnizație în condițiile în care are o decizie de colaborare cu fosta Securitate.

Curtea de Apel București a suspendat procesul

Traian Băsescu a acționat în instanță atât Serviciul de Protecție și Pază, cât și Regia Autonomă de Administrație a Patrimoniului și Protocolului de Stat, solicitând anularea notificării de evacuare din vila de protocol situată în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Gogol.

În calitate de fost șef al statului, Băsescu beneficia de folosința în mod gratuit a unei vile de protocol, deținea o indemnizație și avea un dispozitiv de protecție și pază asigurat de SPP. Acesta este al doilea proces deschis de către Băsescu în încercarea de a-și recupera privilegiile pierdute.

Curtea de Apel București a admis, miercuri, cererea de sesizare a CCR depusă de Traian Băsescu în acest caz și a suspendat procesul. Decizia poate fi contestată.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr. 243/2021 pentru modificarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001 şi a dispoziţiilor art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001, în ceea ce priveşte sintagma „şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. Admite cererea de suspendare a judecăţii. În temeiul dispoziţiilor art. 413 alin. (1) pct. 1 C. pr. civ. suspendă judecata acţiunii până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării în ceea ce priveşte suspendarea judecării acţiunii până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională. Pronunţată astăzi, 31.05.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, este hotărârea instanței.

Traian Băsescu și-a pierdut privilegiile după decizia CNSAS

Fostul președinte al României, care avea pseudonimul Petrov, a fost declarat colaborator al fostei Securități prin decizie definitivă de Înalta Curte, motiv pentru care Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) l-a evacuat din vila de protocol, iar SPP i-a retras dispozitivul de pază – două privilegii pe care Traian Băsescu le avea în virtutea înaltei funcții deținute.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Fostul președinte a fost notificat de către RA-APPS anul trecut, în 28 martie 2022, pentru a părăsi, în cel mult 60 de zile, vila de protocol atribuită pe durata vieții, în anul 2015, potrivit legii 406/2001.