Anunț despre pensiile din România! Ce se întâmplă cu punctul de pensie? Surpriză totală pentru milioane de români

Noul punct de pensie va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, a anunțat noul ministrul al Finanțelor Publice, Adrian Câciu. Într-o declarație la România TV, acesta a mai spus că, în urma adoptării noului punct, pensia minimă a românilor va crește la 1.000 de lei.

„De la 1 ianuarie avem clar, va intra în vigoare noul punct de pensie, la 1.586 de lei, creșterea pensiei minime la 1.000 de lei. Ele intră în vigoare la 1 ianuarie. Forma pe care intră – că va fi Legea bugetului aprobată până atunci, sau dacă nu vom avea OUG care va reglementa aceste lucruri vom vedea în zilele următoare”, a declarat Adrian Câciu.

A 13-a pensie, un sprijin pentru pensionarii cu venituri mici

De asemenea, noul ministru al Finanțelor Publice a vorbit și despre cea de-a treisprezecea pensie, despre care spune că este un sprijin pentru pensionarii cu venituri mici.

”În ianuarie intră acest sprijin temporar, va intra deodată cu pensia în luna ianuarie, va fi doar în luna ianuarie, pentru pensionarii cu venituri între 1.000 şi 1.600 lei. Sprijinul va fi pentru fiecare persoană, pentru ce are nevoie să treacă peste această perioadă. Ar fi incorect să spui că va fi direcționat pe un anumit tip de consum. Acest sprijin este în plus faţă de ceea ce înseamnă legea consumatorului vulnerabil, este pentru coşul de consum al pensionarului cu venituri mici. Pot fi folosiţi pentru orice, de la medicamente la mâncare. Nu aş privi-o ca pe a 13-a pensie, aş privi-o ca un sprijin temporar pentru persoanele ca venituri mici”, a declarat Adrian Câciu.

Codul Fiscal va fi modificat

Într-o altă ordine de idei, Adrian Câciu a fost întrebat dacă pensiile mari vor fi taxate în plus, acesta răspunzând că este vorba doar despre o modificare a Codului Fiscal.

”Nu este vorba de a taxa în plus, este vorba de a elimina o excepţie care a fost introdusă în Codul Fiscal, excepţie asupra contribuţiilor de asigurări de sănătate şi ne referim la toate pensiile din toate sistemele de pensii care depăşesc 4.000 de lei. Vor plăti 10 la sută CASS, suntem în analiză, 10 la sută din diferenţa care depăşeşte 4.000 de lei, nu toată suma”, a mai declarat ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu.