Este vorba despre taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune.

Taxa de 2% pe cifra de afaceri ne vom strădui să o eliminăm pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune, că sunt destul de împovărate și așa”, a spus Anton Anton, prezent la negocierile purtate între conducerea Complexului Energetic Oltenia și minerii aflați în grevă.

Companiile din energie și gaze naturale trebuie să plătească ANRE o taxă de 2% din cifra de afaceri. Conform unei propuneri legislative ANRE, companiile vor trebui că comunice instituției, până la 20 februarie, cifra de afaceri estimată în anul precedent în vederea calculării taxei de 2%.

Documentul prevede că plata se poate face în patru tranșe, trimestrial, dacă valoarea depășește 5.000 de lei. Metodologia definește situațiile în care companiile trebuie sau nu să plătească taxa, precum și cum se percepe aceasta în unele situații speciale, cum ar fi întreruperea licenței de acordate de ANRE în domenul energiei electrice sau al gazelor naturale, în cazul falimentului sau al preluării licenței de un alt agent economic.