În cadrul conferinţei de presă de joi seară, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre Legea pensiilor, despre care s-a scris în ultimele zile că ar putea fi modificată de Guvernul Orban.

“Premierul Ludovic Orban a anunţat deja că este posibil să se modifice Legea pensiilor. Şi dumneavoastră aţi avut o declaraţie în acest sens. Dinspre PSD se vorbeşte deja că nu se doreşte aplicarea actualei Legi a pensiilor, care prevede şi acea recalculare pe o perioadă de timp. De ce se ia în calcul acest lucru acum şi dacă se mai pune problema acelei majorări de 40% anul viitor?”, a fost întrebat şeful statului de către o jurnalistă.

Preşedintele României îi linişteşte pe pensionari

Klaus Iohannis a dat asigurări că atât el, cât şi Guvernul îşi doresc să crească pensiile, însă a subliniat că trebuie reparate multe probleme din actuala legislaţie.

“Acelaşi lucru am întrebat eu astăzi când am avut o discuţie cu premierul şi cu doamna ministru de la Muncă. Mi-au explicat că sunt foarte multe necorelări, foarte multe neclarităţi şi foarte multe inechităţi în actuala legislaţie, chestiune care trebuie, evident, reparată. În ce priveşte creşterea pensiilor, în continuare şi eu şi Guvernul Orban şi PNL ne dorim să creştem pensiile. […] Îmi păstrez această promisiune!”

Actualul plan pentru creşterea pensiilor

Valoarea punctului de pensie este programată să crească, anul viitor, cu 40% față de valoarea din prezent. Cea mai recentă mărire a punctului de pensie a fost făcută la 1 septembrie 2019, când punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.265 de lei.

Creșterea prevăzută pentru punctul de pensie în 2020 este de 40%, până la o valoare de 1775 de lei, urmând să aibă loc în luna septembrie a anului viitor. Calendarul majorării punctului de pensie prevede o creștere și în anul 2021, până la valoarea de 1.875 de lei.