Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că dacă va ajunge preşedinte sau liberalii vor veni la putere va propune renegocierea acordului cu FMI, spunând că nu crede că România va primi următoarea tranşă de împrumut.

Antonescu a spus că şi PNL a avut o întâlnire cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale, iar opţiunile pe care le dau aceştia României sunt fie să existe un consens al partidelor ca până în 10 decembrie să se formeze un buget, fie revin în ianuarie să discute cu noul preşedinte al României şi noul Guvern, situaţie în care nu pot vira tranşa.

Liderul PNL a adăugat că mesajul transmis de partidul pe care îl conduce a fost acela că este deschis oricărei soluţii care să vină în rezolvarea acestei probleme, dar, pe de altă parte, nu poate să discute Acordul cu FMI atâta timp cât nu îl cunoaşte.

„Ne asumăm acordul”
„Noi le-am spus că dacă evident şi dacă venim la putere ne asumăm acest acord, o să-l citim, o să-l renegociem sub anumite aspecte dacă va fi cazul şi probabil va fi. Dar mai mult de atât nu avem ce face şi ce spune în acest moment, pentru că nu noi obstrucţionăm cu ceva falimentul raporturilor între FMI şi guvernanţi”, a afirmat Crin Antonescu.

Crin Antonescu le-a cerut preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să spună ce a făcut „Guvernul Băsescu – Geoană” cu împrumutul primit până acum de la FMI.

Ce s-a întâmplat cu banii?
„Vrem să ştim ce s-a întâmplat cu banii pe care FMI i-a dat până acum Guvernului Băsescu – Geoană când era întreg. Unde sunt miliardele de euro pe care noi trebuie să îi plătim şi dânşii le-au încasat?. În investiţii nu-i vedem, în pensii nu-i vedem, în salarii nu-i vedem, nu-i vedem nicăieri. Probabil că Guvernul ştie unde sunt, cu siguranţă preşedintele ştie unde sunt şi e cazul să ne spună şi nouă. Altfel, convingerea mea este că domnul Băsescu blochează România în criză, dorind cu orice preţ să păstreze un guvern personal al domniei sale, deoarece nu vrea ca până la alegeri să descopere gestiunea Guvernului Boc. În momentul în care un nou guvern ar intra în funcţiune şi la Ministerul Finanţelor s-ar face o predare primire de gestiune, cu acea ocazie ar putea ieşi la iveală lucruri pe care nu le ştim”, a mai spus Antonescu.

El şi-a exprimat speranţa că poate va ajunge să afle ce se află în Acordul cu FMI în momentul în care va ajunge preşedintele României, dacă nu cumva până atunci „domnul Pogea fuge cu el acasă”.

Trebuie aprobate legile asumate
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, joi, la finalul întâlnirii cu misiunea FMI, că liberalii îşi vor asuma responsabilitatea pentru adoptarea bugetului şi legilor cerute de Fond, dacă acest lucru depinde de ei, anunţând că vor mai avea o discuţie pentru ceea ce este de făcut în viitor.

El sublinia că PNL este dispus să-şi asume repsonsabilitatea pentru adoptarea legilor cerute de Fond, dacă acest lucru depinde de liberali, menţionând că liderii formaţiunii se vor întâlni din nou cu reprezentanţii FMI, CE şi BM pentru a discuta ce e de făcut în viitor, deşi punctele de vedere nu coincid.

Întrebat dacă reprezentanţii FMI sunt dispuşi să renegocieze Acordul cu România, Crin Antonescu a replicat că nu s-a discutat această chestiune, care ţine de viitor.

SURSA: Mediafax