ANM a emis un Cod Roşu de viscol şi ninsoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod Roşu de viscol şi ninsoare pentru judeţele Botoşani şi Iaşi. Avertizarea meteo este valabilă începând de miercuri (5 aprilie 2023) de la ora 18:40, până joi (6 aprilie 2023) la ora 04:00.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala viscol puternic, cu rafale de vânt de 75…85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită și vizibilitate redusă spre zero.

Circulație auto a fost închisă pe mai multe tronsoane de drum din Iași și Botoșani

De altfel, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că „din cauza zăpezii depuse pe carosabil, a vizibilității reduse și pentru a permite intervenția echipajelor de deszăpezire, circulația este închisă pe mai multe tronsoane de drumuri naționale din județele Botoșani și Iași.”

Este vorba despre DN 24C Rădăuți Prut – Bădărăi, DN 29D Botoșani – Ștefănești, DN 29 Botoșani – Săveni din județul Botoșani și DN 28A Târgu Frumos – Moțca din județul Iași. În prezent, se circulă îngreunat, pe un carosabil acoperit cu zăpadă, pe DN 2 Suceava – Siret, județul Suceava, pe DN 17 Suceava – Gura Humorului, județul Suceava, și pe DN 2 Bacău – Roman.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni?

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 03 aprilie– 10 aprilie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cel mai frig va fi în regiunile intracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-estice și în extremitatea de sud-vest a țării.

În săptămâna 10 aprilie – 17 aprilie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile din România. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile extracarpatice, dar și deficitare în cele vestice, nord-vestice și centrale.

În săptămâna 17 aprilie– 24 aprilie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval de timp la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în sud-vestul țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În săptămâna 24 aprilie – 01 mai, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile sud- vestice și nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, au precizat meteorologii.