Angel Tîlvăr, întâlnire cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că i-a transmis ambasadorului SUA aprecierea față de angajamentul Statelor Unite pentru securitatea regiunii Mării Negre, prin creșterea prezenței militare în România și prin sprijinirea deciziilor la nivel aliat pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare pe întregul flanc estic al NATO.

Potrivit ministrului, Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina.

„Este necesar să susținem și partenerii vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia, și, în acest context, salut eforturile Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește elaborarea unei strategii la Marea Neagră”, susține Angel Tîlvăr.

Ministerul Apărării Naţionale a transmis, printr-un comunicat de presă, că în deschiderea discuţiilor, Angel Tîlvăr i-a adresat felicitări diplomatului american pentru preluarea portofoliului de ambasador în România şi a exprimat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării în domeniul apărării în baza Parteneriatului Strategic, menţionând că relaţia bilaterală a ţării noastre cu Statele Unite rămâne o prioritate strategică constantă a politicii de apărare naţională.

Comunicatul Ministerului Apărării Naţionale

În comunicat se arată: „Agenda discuţiilor a abordat concluziile vizitei ministrului apărării naţionale în SUA, precum şi perspectivele de cooperare în plan bilateral, inclusiv contribuţia la demersurile comune de consolidare a securităţii euro-atlantice în cadrul NATO. Pe parcursul întâlnirii, demnitarul român a reliefat importanţa colaborării la nivel operaţional, instruirea în comun contribuind la creşterea interoperabilităţii între forţele armate ale celor două ţări.

Ministrul Tîlvăr şi ambasadorul Kavalec au salutat împlinirea, în 2023, a 30 de ani de la lansarea Parteneriatului dintre România şi Garda Naţională a Statului Alabama, un exemplu excelent de cooperare în domeniul militar”.

Angel Tîlvăr susține că este nevoie de o strategie pentru Marea Neagră pentru a crea o politică solidă

„Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori-cheie din regiune. Acest lucru va crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consecvente și persistente a SUA și a NATO și a unui leadership activ al SUA în regiune.

Prezența robustă a forțelor SUA în România, suplimentată anul trecut cu Brigada 2 Infanterie, sub comanda Diviziei 101 Aeropurtate este o altă dovadă de solidaritate a ceea ce înseamnă angajamentul Statelor Unite pentru securitatea la Marea Neagră”, spune ministrul Apărării.