În contextul vizitei în Statele Unite ale Americii, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, a acordat un interviu Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA), la Washington DC.

Ministrul a accentuat că unul dintre obiectivele vizitei în SUA este de a obține sprijin în a defini Marea Neagră ca un punct de interes pentru Alianță

Ajungând la acest context, ministrul a reamintit rolul strategic al Mării Negre și necesitatea întăririi securității, în condițiile în care o parte importantă a flotei a ajuns în regiune.

Angel Tîlvăr: O parte importantă a flotei ruseşti este în Crimeea

„Marea Neagră a câștigat în relevanță şi se profilează ca una din cele mai provocatoare zone din perspectiva agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu numai.

Deci suntem interesați ca români să ne profilăm ca unul dintre scopurile, unul din obiectivele vizitei noastre aici la Washington a fost să aduce argumente pentru a obține sprijin pentru a avea Marea Neagră ca o problemă importantă de interes pentru Alianță.

Din această perspectivă, cred că argumentele pentru a avea la Marea Neagră  la un asemenea nivel de atenţie este uşor de anticipat.

Vorbim despre faptul că flota rusă, o parte importantă a flotei ruseşti, este în Crimeea„, a spus ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Vă reamintim faptul că președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o conferință de presă susținută în urma reuniunii extraordinare a Formatului București 9 (B9) de la Varșovia, că SUA lucrează la o Strategie privind Marea Neagră.

„Acest angajament (n. red. al SUA pe Flancul Estic) este extrem de solid şi vizionar: o prezenţă militară americană crescută, care trebuie să continue, şi pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră”, a precizat Iohannis.

Angel Tîlvăr: Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA

„Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori-cheie din regiune. Acest lucru va crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consecvente și persistente a SUA și a NATO și a unui leadership activ al SUA în regiune.

Prezența robustă a forțelor SUA în România, suplimentată anul trecut cu Brigada 2 Infanterie, sub comanda Diviziei 101 Aeropurtate este o altă dovadă de solidaritate a ceea ce înseamnă angajamentul Statelor Unite pentru securitatea la Marea Neagră”, a încheiat ministrul Apărării.