Mesaj de solidaritate cu ocazia Zilei Independenței SUA

Cu prilejul recepției organizate de Ambasada Statelor Unite în România pentru celebrarea Zilei Independenței Americane Nicușor Dan a transmis un mesaj de solidaritate și reafirmare a relațiilor solide dintre cele două țări.

În discursul său, șeful statului a evidențiat angajamentul ferm al României față de valorile libertății, democrației și întăririi unei zone euroatlantice stabile și prospere.

Nicușor Dan
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

145 de ani de relații diplomatice și parteneriat strategic

Cu ocazia celor 145 de ani de relații diplomatice și a 28 de ani de parteneriat strategic, Nicușor Dan a subliniat rolul esențial al Statelor Unite ca principal aliat și partener al României pe plan internațional.

El a punctat faptul că legăturile bilaterale se bazează pe un angajament comun pentru securitatea și bunăstarea regiunii euroatlantice.

Președintele a amintit și despre prezența trupelor americane în România, alături de cele ale altor state aliate, ca o dovadă concretă a sprijinului SUA pentru apărarea colectivă.

Acesta a evidențiat proiectele militare comune, care includ întărirea apărării antiaeriene și dezvoltarea producției de drone și muniții, elemente care simbolizează parteneriatul strategic în domeniul securității.

„În acest an, aniversăm 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre și 28 de ani de când acestea au fost ridicate la nivel de parteneriat strategic. Această relație specială cu Statele Unite rămâne unul din principalii piloni ai politicii noastre externe. Statele Unite sunt cel mai important aliat și partener strategic vital al României. România și Statele Unite au mai multe domenii de cooperare consolidată, dar nucleul parteneriatului nostru rămâne angajamentul comun pentru securitatea și prosperitatea comunității noastre euroatlantice”, a președintele Nicușor Dan.

Dezvoltarea capacităților naționale de apărare

În plus, Nicușor Dan a promis continuarea eforturilor pentru dezvoltarea capacităților de apărare națională și a infrastructurii strategice necesare pentru găzduirea forțelor aliate pe teritoriul României. El a explicat că poziția geostrategică a țării, în vecinătatea directă a conflictului din Ucraina, impune investiții sporite pentru protecția cetățenilor români.

„Avem proiecte comune majore în derulare, de la consolidarea apărării antiaeriene, la producția de drone și muniție. Acestea reprezintă mai mult decât echipamente și sisteme – sunt o demonstrație tangibilă a angajamentului comun pentru apărarea colectivă și stabilitatea regională”, a adăugat Nicușor Dan.

Referindu-se la summitul NATO de la Haga, președintele a remarcat angajamentul aliat pentru o politică adaptată noilor realități de securitate. România susține, de asemenea, poziția președintelui Trump privind consolidarea rolului aliaților europeni în apărarea comună euroatlantică. Sprijinul acordat Ucrainei, Republicii Moldova și partenerilor din regiunea Mării Negre întărește securitatea regională și transatlantică, având un impact direct asupra protecției României.

„Suntem conștienți că securitatea națională trebuie să pornească de la propriile noastre acțiuni și contribuții. Ca atare, vom continua dezvoltarea capacităților naționale de apărare și dezvoltarea infrastructurii strategice, care să permită desfășurarea, tranzitul, staționarea și găzduirea forțelor Statelor Unite și ale altor state aliate pe teritoriul național. Poziția geostrategică a României, la Marea Neagră și în imediata vecinătate a războiului din Ucraina, ne determină să conștientizăm și mai acut necesitatea investițiilor pentru securitatea cetățenilor noștri”, a subliniat Nicușor Dan.

România, SUA, viză, Visa Waiver
SURSA FOTO: Dreamstime

Cooperarea în domeniul energiei nucleare

De asemenea, șeful statului a evidențiat cooperarea în domeniul energiei nucleare, unde proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, alături de centrala de la Doicești – care va utiliza tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici – vor contribui semnificativ la securitatea energetică atât regională, cât și europeană.

„România a susținut abordarea Președintelui Trump privind necesitatea creșterii rolului și a contribuției aliaților europeni la securitatea euroatlantică comună. Acțiunea noastră comună cu Statele Unite în sprijinul Ucrainei, al Republicii Moldova și al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre contribuie la întărirea securității regionale și transatlantice, precum și la întărirea securității României. Într-o lume în care competiția strategică se intensifică, relațiile dezvoltate și testate în timp, parteneriatele bazate pe încredere și valori comune, cum este Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, sunt mai importante ca oricând”, a afirmat Nicușor Dan.

În încheiere, Nicușor Dan a subliniat importanța sprijinului american în eforturile României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și a reafirmat angajamentul țării pentru valori fundamentale și o zonă euroatlantică mai puternică. Mesajul său s-a încheiat cu urări de „La mulți ani!” Statelor Unite, marcând astfel încheierea unei zile speciale dedicate prieteniei și colaborării româno-americane.

„Sunt sigur că dezvoltarea proiectelor Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, precum și cel al centralei de la Doicești, care va implementa în premieră mondială o soluție bazată pe tehnologia reactoarelor modulare mici, vor aduce o contribuție semnificativă la securitatea energetică regională și europeană. Un alt obiectiv strategic al României este aderarea la OCDE, iar sprijinul Statelor Unite este esențial în eforturile noastre. Închei reafirmând angajamentul României pentru libertate, democrație și pentru o zonă euroatlantică mai puternică, mai sigură și mai prosperă. La mulți ani Statelor Unite ale Americii! Happy 4th of July! Happy Independence Day!”, a conchis șeful statului român.

Ilie Bolojan,  mesaj cu ocazia Zilei Independenței SUA

Prim-ministrul Ilie Bolojan a participat miercuri, la sediul Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Independenţei. În cadrul evenimentului, el a subliniat soliditatea relaţiei dintre România şi SUA, afirmând că cele două state sunt unite printr-un parteneriat strategic construit pe „încredere, respect şi obiective comune”. Totodată, premierul a evidenţiat faptul că Statele Unite au demonstrat de-a lungul timpului că „oricât de grele ar fi vremurile, curajul, munca onestă şi credinţa în libertate deschid întotdeauna drumurile”.

„Este o onoare pentru mine să fiu azi alături de dumneavoastră la marcarea acestei zile importante pentru poporul american. Ziua Independenţei nu este doar o celebrare a istoriei Statelor Unite a Americii, ci şi un simbol al valorilor democratice pe care le împărtăşim cu toţii”.

Premierul a reiterat ideea parteneriatului stabil dintre cele două ţări.

„România şi Statele Unite sunt legate printr-un parteneriat strategic, solid, bazat pe încredere, respect şi obiective comune”. În acelaşi context, el a punctat importanţa cooperării într-un climat internaţional complex, afirmând: „În vremuri complicate, valorile şi parteneriatele adevărate contează mai mult ca oricând. Suntem recunoscători pentru sprijinul constant al Statelor Unite din acest punct de vedere. America ne-a arătat, generaţie după generaţie, că oricât de grele ar fi vremurile, curajul, munca onestă şi credinţa în libertate deschid întotdeauna drumurile”.

La finalul intervenţiei sale, Ilie Bolojan a transmis un mesaj de felicitare

„Pentru o ţară ca România, aflată azi într-un moment de decizii complexe pentru viitorul ei, acest exemplu înseamnă mult. La mulţi ani Statelor Unite de Americe, la mulţi ani României, la mulţi ani tuturor!”