ANCOM a elaborat un set de instrucţiuni şi recomandări detaliate, care să vină în sprijnul autorităților locale care vor să dezvolte proiecte de canalizaţie subterană pentru rețelele de comunicații.

Serviciile de comunicaţii sunt esenţiale, vitale pentru orice societate modernă, pentru orice comunitate, arată ANCOM.

ANCOM vine în sprijinul autorităților locale

Astfel, Ghidul solicitantului privind aprobarea condiţiilor de acces la canalizaţia subterană pentru instalarea reţelelor de comunicaţii a fost publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), potrivit unui comunicat de presă publicat luni.

“Plecând de la experienţa proiectelor implementate în Bucureşti, Oradea, Sibiu sau Timişoara, am realizat acest ghid pentru că ne dorim să sprijinim autorităţile administraţiei publice, în special cele locale, în aplicarea eficientă a Legii infrastructurii, în beneficiul tuturor utilizatorilor.

Astfel că am elaborat un set de instrucţiuni şi recomandări detaliate, care să faciliteze obţinerea aprobării condiţiilor de acces pentru proiectele de canalizaţie subterană destinate instalării de reţele publice de comunicaţii electronice sau de fibră optică neechipată şi realizate cu participarea, sprijinul sau finanţarea autorităţilor administraţiei publice.

Recomandări pentru elaborarea documentaţiei

Este un nou demers al ANCOM în vederea simplificării şi accelerării procesului de instalare subterană a reţelelor de comunicaţii. Serviciile de comunicaţii sunt esenţiale, vitale pentru orice societate modernă, pentru orice comunitate şi trebuie dezvoltate respectând reguli şi principii sănătoase”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

Documentul publicat de ANCOM este un instrument util autorităţilor care vor să dezvolte proiecte de canalizaţie subterană, oferind date importante pentru o dimensionare adecvată a infrastructurii fizice subterane, precum şi informaţii care trebuie avute în vedere la definirea condiţiilor tehnice şi economice de acces care se supun aprobării ANCOM.

Astfel, în cadrul Ghidului, solicitanţii vor găsi recomandări pentru elaborarea documentaţiei care se supune aprobării ANCOM, cuprinzând categorii de documente precum solicitarea de aprobare a condiţiilor tehnice şi economice de acces menţionată de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice şi documentele care includ propunerile privind condiţiile tehnice şi economice de acces.

Recomandări pentru fundamentarea proiectului de infrastructură

De asemenea, în cadrul Ghidului, solicitanţii vor găsi recomandări referitoare la documentaţia care fundamentează proiectul de infrastructură.

“De exemplu, ANCOM le recomandă autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale să se asigure că exploatarea canalizaţiei subterane se realizează în mod judicios, cu respectarea principiului neutralităţii tehnologice a reţelelor de comunicaţii electronice, dar şi că accesul la serviciile puse la dispoziţia beneficiarilor nu este condiţionat de achiziţionarea unor resurse care nu le sunt necesare acestora”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte categoriile de proiecte pentru care este necesară aprobarea ANCOM, Ghidul oferă totodată informaţii despre categoriile de proiecte pentru care este necesară aprobarea ANCOM.

ANCOM protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii

“Sunt menţionate, astfel, proiecte în care construirea şi exploatarea unei infrastructuri fizice subterane destinate instalării de reţele de comunicaţii electronice se realizează direct de către o autoritate a administraţiei publice (finanţare publică integrală, precum proiectele realizate în municipiile Timişoara, Sibiu, Târgu-Mureş şi comuna Ghiroda)”, se mai spune în comunicat.

Totodată, Ghidul oferă detalii despre proiecte în care autorităţile administraţiei publice participă alături de un operator economic ori sprijină activitatea acestuia de construire şi exploatare a unei infrastructuri fizice subterane destinate instalării de reţele de comunicaţii electronice (parteneriat public-privat, precum proiectele realizate în municipiile Bucureşti sau Oradea).

Referitor la transmiterea documentaţiei către ANCOM, pentru obţinerea aprobării ANCOM, Autoritatea încurajează transmiterea informaţiilor şi documentelor necesare, precum şi a oricăror solicitări de informaţii şi clarificări, prin intermediul poştei electronice, la adresele: [email protected] şi [email protected]

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piata de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin.