În luna septembrie a acestui an, Asociaţia Producătorilor Europeni de Biciclete (EBMA) a depus o plângere împotriva practicilor de dumping ale producătorilor chinezi de biciclete electrice, care potrivit EBMA inundă piaţa UE cu produse ale căror preţuri abia acoperă costul de producţie. 

Vineri, Executivul comunitar a apreciat că există dovezi suficiente care să justifice demararea unei investigaţii de tip anti-dumping care ar putea să se finalizeze în următoarele 15 luni, a anunțat Reuters, citată de Agerpres.

Investigaţia asupra importurilor de biciclete electrice este ultima dintr-un lung şir de anchete demarate de CE asupra produselor exportate de China, care variază de la panouri solare şi până la oţel, şi care ar putea prejudicia relaţiile comerciale cu Beijingul. 

Ministerul chinez al Comerţului a avertizat că va apăra interesele companiilor chineze şi a sfătuit UE să respecte normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. De asemenea, Ministerul chinez al Comerţului a cerut blocului comunitar să nu facă din investigaţia sa asupra importurilor de biciclete electrice din China un nou caz de protecţionism. 

Potrivit EBMA, peste 430.000 de biciclete electrice chinezeşti au fost vândute în UE în 2016, în creştere cu 40% comparativ cu anul precedent, iar prognozele pentru acest an arată o creştere a vânzărilor până la 800.000 de unităţi. Secretarul general al EBMA, Moreno Fioravanti, susţine că în prezent europenii cumpără aproximativ 20 de milioane de biciclete pe an, dintre care aproximativ 10% sunt biciclete electrice, iar în următorii cinci ani există potenţialul de creştere a vânzărilor cu 25%.