Persoanele fizice pot cere ștergerea datoriilor până la sfârșitul anului. Se încadrează persoanele fizice ce au datorii la stat restante la 31 decembrie 2018. Ordonanța face referire la taxele administrate de organul fiscal central, nu și de organele locale. Mai exact, nu se șterg datorii provenite din neplata impozitului pe imobil, mașini, terenuri sau amenzi rutiere.

Datoriile pot fi șterse până pe 15 decembrie 2019.

Ce condiții trebuie îndeplinite?

Persoanele care vor să beneficiaeze trebuie să:

-plătească datoriile din 2018. Aici intră impozite, taxe, contribuții etc. Acestea trebuie plătite la bugetul central, nu la cele locale.

-plătească datoriile din 2019

-fi depus, la zi, declarațiile fiscale, cum ar fi declarația unică.

Cei care vor anularea datoriilor trebuie să ceară acest lucru. Ștergerea lor nu se produce din oficiu. Potrivit proiectului, pentru a beneficia de amnistie trebuie să achitați datoriile de anul acesta. Aici intră:

-datoriile scadente până la 31 decembrie 2018

-datoriile reprezentând diferențe, care au fost constatate prin decizii de impunere și au fost comunicate până la 31 decembrie 2018

-datorii individualizate în titluri executorii emise conform legii și existente în evidența organului fiscal pentru recuperare până la 31 decembrie 2018 inclusiv.

Nu pot fi șterse datoriile pentru care s-au cerut și acordat înlesniri la plată.