Totodată persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care efectueazã achiziții de la agricultori pot deduce aceastã compensație, informează un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscalã (ANAF). 

Cota standard de TVA este de 19%, începând cu data de 1 ianuarie 2017, potrivit art. 291 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Cota standard de TVA se aplicã asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile nescutite de taxã sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

"Aceste schimbari legislative necesită aprobarea unui nou model de decont de TVA. Decontul de taxã pe valoarea adãugatã propus se utilizeazã începând cu declararea obligațiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2017", se arată în comunicatul ANAF.

"Precizãm cã persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care efectueazã în perioada de raportare numai operațiuni în interiorul țãrii, pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea cãsuței corespunzãtoare din programul de asistențã pus la dispoziție pe pagina de internet a Agenției Naționale de Administrare Fiscalã", menționează documentul citat.