Ana Birchall candidează la președinție ca independent

Ana Birchall, cunoscută pentru mandatul său anterior ca ministru al Justiției în România, a făcut publică decizia de a candida independent la alegerile prezidențiale. Birchall a declarat că România are nevoie de un președinte imparțial și independent, nu de un președinte care să fie în realitate un președinte de partid.

„Obiectivul meu este să fac vocea tuturor românilor care cred într-o Românie aşa cum şi-o doresc ei, să fac această voce auzită, cu curaj şi responsabilitate. Să ştiţi că eu am fost crescută de părinţii şi bunicii mei să nu îmi plec capul şi să nu îmi întorc privirea în faţa unor nedreptăţi. Vă spun că România nu poate să se dezvolte, România nu poate creşte, România nu poate să îşi deşcătuşeze potenţialul, atâta timp cât totul se clădeşte pe nisipurile mişcătoare a unei corupţii organizate, a unei imposturi şi a unei incompetenţe şi îmi asum ce spun. Corupţie organizată”, a afirmat Ana Birchall, la Digi 24.

Dosarele „cad ca popicele”

Ea a subliniat că situația din justiție în România în 2024 este regretabilă și că este posibil ca adevărul să fie mult mai grav decât în perioada 2017-2019.

„În continuare ai dosare care sunt închise. Cad efectiv ca popicele. Fie că se elimină probele, fie că intervine faimoasa prescripţie specială, fie că stau dosarele cu anii în Camera preliminară, fie că ies din puşcărie, cum e cazul domnului Mazăre. Eu am realizat extrădarea domnului Mazăre şi nu vorbim aici de persoane. Vorbim de o persoană care râdea în nas autorităţilor români de pe plaja din Madagascar, am realizat acea extrădare în două zile, acum câteva zile a ieşit din puşcărie, niciun leu din prejudiciul datorat statului român, 114 milioane de euro”, a completat fosta ministră a Justiţiei.

Ana Birchall a explicat că va candida la alegerile prezidențiale tocmai pentru a amplifica vocea românilor care doresc o Românie în care să aibă încredere, și este determinată să facă această voce auzită.

În conformitate cu informațiile de pe site-ul său oficial, Birchall a detaliat motivele alegerii sale de a candida pentru funcția de Președinte al României. Ea a subliniat că fiecare român se confruntă zilnic cu nedreptatea, incompetența și abuzurile, cu aplicarea incorectă a legilor sau aplicarea lor selectivă, cu grupurile de interese care afectează sistematic fondurile publice, voturile și viețile cetățenilor. Birchall a declarat că dorește să corecteze aceste nedreptăți din vârful statului, având în vedere că profesia sa este legată de aplicarea și respectarea legii, iar credința sa a fost întotdeauna legată de curaj.

Nu vrea jocuri de culise

În ceea ce privește alegerea unei candidaturi independente, Birchall a explicat motivele strategice și principiale care stau la baza deciziei sale.

„România are nevoie de un preşedinte imparţial şi independent, nu de un preşedinte care să fie în realitate un preşedinte de partid sub sau o mari- onetă a baronilor sau a grupurilor de interese. Un preşedinte care să reprezinte toţi românii, nu jocurile de culise sau ordinele şoptite de X sau Y. Sunt singurul candidat cu adevărat independent pentru o Românie cu adevărat independentă şi dreaptă cu toţi românii. Voi fi primul preşedinte cu studii de drept din istoria României, o garanţie a justiţiei independente şi a respectului pentru Constituţie şi pentru lege. Am luptat, lupt şi voi continua să lupt pentru a face România un stat european respectat, cu oameni mândri şi cu credinţă în viitor”, a scris Birchall, pe site-ul propriu.

Ana Birchall, în vârstă de 50 de ani, s-a născut pe 30 august 1973 în Mizil, județul Prahova. Ea a deținut funcția de ministru al Justiției în Cabinetul Dăncilă în perioada 24 aprilie – 4 noiembrie 2019. Birchall a fost exclusă din PSD pe 12 noiembrie 2019, împreună cu Cosmin Gușă, din cauza votului lor în favoarea învestirii Guvernului Orban, o decizie anunțată de Viorica Dăncilă, liderul partidului la acea vreme, după discuții în Comitetul Executiv Național.

Între 4 ianuarie și 29 iunie 2017, Ana Birchall a ocupat funcția de ministru pentru Afaceri Europene. De-a lungul carierei sale politice, a fost deputată în legislaturile 2012-2016 și 2016-2020.