Dan Tapalagă, fostul consilier al Monicăi Macovei, semnează pe site-ul său G4Media o știre potrivit căreia a izbucnit un conflict între premier și ministrul Justiției.

„Conflictul izbucnit în ședința de guvern de miercuri dintre premierul Viorica Dăncilă și ministrul justiției, Ana Birchal ar fi pornit de la propunerea ca activitatea procurorilor din secția specială să fie evaluată de ministerul justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale”, scria Tapalagă vineri.

Ulterior, Ana Birchall a venit cu o reacție incredibilă, la solicitarea DCNews privind articolul scris de Tapalagă.

„Nu am ce comenta, ne-a spus ministrul. Este un fake-news că ministrul Justiției ar fi propus ca evaluarea procurorilor din Secția specială să fie realizată de minister”, a fost declarația tranșantă a Anei Birchall.

Ce spunea jurnalistul de la G4media.ro

Tăpălagă ar fi scris că situația tensionată din ședința de miercuri de Guvern dintre Dăncilă și Ana Birchall ar fi pornit de la propunerea ca activitatea procurorilor din secția specială să fie evaluată de ministerul justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Premierul nu ar fi fost de acord cu propunerea Ministerului Justiției. Dăncilă ar fi argumentat că justiția trebuie să se autoevalueze și că Guvernul nu ar trebui să se implice în treburile justiției.

Surse din Ministerul Justiției au explicat că n-ar fi existat o astfel de propunere, dar că ministrul Birchall a pus în discuție modul de funcționare a Secției Speciale în contextul în care agentul guvernamental urmează să depună, vineri, 14 iunie, întâmpinare în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Sursa citată a susținut că Birchall ar fi pus în discuție procedura de numire a procurorilor din SIIJ de către CSM și rolul procuroului general, care, în urma celebrei OUG 7, nu mai poate cenzura actele de urmărire ale Secției Speciale.

Poziția ministrului justiției a strârnit nemulțumirea mai multor miniștri, cel mai vehement fiind secretarul general Toni Greblă. Potrivit surselor G4Media.ro, discuția s-a încheiat după mai bine de o oră și jumătate de discuții contradictorii, premierul Dăncilă declarând la final că regretă că a numit-o ministru al justiției.

Nu este clar însă ce va conține în cele din urmă întâmpinarea pe care Guvernul României o va depune, vineri, la CJUE.