Asociația, care reprezintă deținătorii de licențe de transport și distribuție de gaz și electricitate din Marea Britanie, a publicat pe 13 ianuarie un plan de livrare pentru extinderea amestecului de hidrogen în Regatul Unit. Conform planului, toate cele cinci companii de rețea de gaz din Marea Britanie vor fi capabile să finalizeze modernizările necesare pentru a furniza un amestec de hidrogen de 20% din iarna 2023-2024. Vor fi necesare upgrade-uri minime, concluzionează raportul, potrivit edie.net.

Două opțiuni de furnizare

Reglementările Marii Britanii limitează amestecul la maximum 0,1% hidrogen în rețelele publice de gaze și 23% hidrogen în rețelele închise și, până în prezent, amestecurile de 20% au fost doar testate. De exemplu, proiectul „HyDeploy” al Northern Gas Networks, livrat în parteneriat cu Keele University, Cadent și Progressive Energy, a văzut un amestec de hidrogen de 20% injectat într-o rețea de gaz existentă. S-a constatat că acest lucru nu a avut nici un impact asupra utilizatorilor de gaze, deschizând calea pentru un proces de rețea publică cu 670 de case și o școală în Winlaton, Gateshead.

ENA asigură publicul că amestecurile de 20% nu le vor cere să-și schimbe cazanele, aragazele sau caloriferele.

Două opțiuni pentru modul în care guvernul ar putea furniza rețele de infrastructură combinate sunt detaliate în raportul ENA. Prima cale, numită „abordare strategică”, ar permite guvernului doar să permită noi capacități de generare a hidrogenului și să combine conexiuni în cele mai potrivite locații. A doua cale, „abordarea pieței libere”, ar permite jucătorilor de pe piață să decidă unde să injecteze hidrogen.

Achiziția de hidrogen, o provocare

Achiziția de hidrogen, prognozează ENA, va fi mai mult o provocare decât modernizarea infrastructurii. Organismul cere guvernului Regatului Unit să-și majoreze obiectivul pentru 2030 pentru generarea internă de hidrogen „cu emisii reduse de carbon” de la 5 GW la 10 GW.

Obiectivul de 5GW a fost inclus în Planul în zece puncte în 2020 și reiterat în Strategia privind hidrogenul, publicată în august 2021. Acesta acoperă hidrogenul verde produs cu energie electrică regenerabilă și hidrogenul albastru produs cu gaze naturale, colocat cu tehnologia de captare a carbonului.

ENA încurajează, de asemenea, guvernul să ia în considerare luarea unei decizii cu privire la locul hidrogenului pentru încălzirea clădirilor înainte de 2026. Aceasta este data prevăzută în Strategia pentru căldură și clădiri și a fost aleasă deoarece testele din primul sat din Marea Britanie care utilizează 100% hidrogen pentru încălzire și gătit urmează să fie finalizate în 2025.

Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS) a deschis anul trecut un apel pentru a prezenta dovezi cu privire la viitorul sistemelor de gaze, așa că ENA le cere miniștrilor să folosească constatările – și propriile recomandări – în conturarea viitoarelor propuneri de politică.

Hidrogenul nu produce emisii de gaze cu efect de seră în punctul de ardere, așa că este prezentat ca o soluție pentru decarbonizarea sectoarelor, inclusiv încălzirea. Cu toate acestea, amprenta de carbon pe parcursul ciclului de viață al gazului va varia în funcție de modul în care este produs. Majoritatea producției de hidrogen, la nivel global, este pe bază de fosile, iar această tendință poate fi observată în Marea Britanie. Națiunea a produs aproximativ 27 TwH de hidrogen în 2021, în principal din combustibili fosili. Această economie de scară înseamnă că, în prezent, hidrogenul fosil este cel mai ieftin. Guvernele și sectorul privat s-au angajat să contracareze această tendință a prețurilor în următorii ani.

Hidrogen BECCS

În știri conexe, BEIS a lansat săptămâna aceasta un nou program de finanțare pentru a explora potențialul de extindere a producției de hidrogen realizat folosind carbonul captat în instalațiile care ard biomasă și deșeuri pentru a genera energie.

Programul este încadrat de un pot de finanțare de 5 milioane de lire sterline, prin care companiile, cadrele academice și inițiativele de colaborare sunt invitate să licitați pentru o parte din finanțarea granturilor. Fiecare proiect va primi maximum 250.000 de lire sterline. Cele 5 milioane de lire sterline fac parte din portofoliul global de inovare net-zero de 1 miliard de lire sterline al Trezoreriei, anunțat pentru prima dată la buget în martie
2021.