Invadarea Taiwanului de către China ar aves probabil un mare eșec dacă SUA ar apăra insula, a estimat, luni, 9 ianuarie, un think tank american, care a insistat însă asupra costurilor devastatoare pe care le-ar suporta forţele americane, a relatat AFP.

China are puţine şanse de a reuşi şi de a-şi atinge obiectivele în Taiwan

Mai mulți experţi militari s-au reunit în cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale pentru o simulare de război, în urma căreia au subliniat că fiecare parte direct implicată într-un astfel de conflict (SUA, China, Taiwan şi Japonia) ar suferi pierderi „enorme”.

„Am ajuns la două concluzii.”, a declarat Eric Heginbotham, expert în securitate la Massachusetts Institute of Technology (MIT).„În primul rând, în cele mai multe cazuri, China are puţine şanse de a reuşi şi de a-şi atinge obiectivele operaţionale sau de a ocupa Taipei”, capitala Taiwanului.„În al doilea rând, costul războiului ar fi ridicat pentru toţi cei implicaţi şi, cu siguranţă, pentru Statele Unite.”, a subliniat specialistul.

În cadrul simulării au fost testate 24 de scenarii, fiecare prezentând încercări ale Chinei de a prelua controlul asupra Taiwanului prin forţă până în anul 2026. În același timp, gradul de implicare al SUA ar fi unul decisiv: fără ajutorul american în scopul apărării Taiwanului, insula ar fi cucerită de armata chineză în trei luni sau chiar mai puţin.

Armata taiwaneză ar obliga invadatorii să se blocheze de-a lungul coastei

Realizarea simulării a pornit de la premisa că invazia va începe cu un bombardament chinez care ar distruge majoritatea forţelor navale şi aeriene ale Taiwanului în doar câteva ore. Marina chineză ar înconjura insula şi ar trimite un contingent de debarcare de mii de trupe peste Strâmtoarea Taiwan. Conform scenariului considerat cel mai probabil de către specialiștii care au participat la simulare, armata taiwaneză ar obliga invadatorii să se blocheze de-a lungul coastei.„Lovituri chineze asupra unor baze japoneze şi nave de suprafaţă americane nu schimbă situaţia: Taiwanul rămâne autonom.”, a precizat scenariul.

În opinia lui Matthew Cancian de la Naval War College, un institut de cercetare al Marinei SUA, alți indicatori importanți ar determina gradul de succes al unei invazii: gradul de hotărâre al Taiwanului de a respinge o invazie, dar şi autorizaţia dată sau nu SUA de către Japonia de a lansa contraatacuri de la bazele lor de pe teritoriul japonez. Fără acestea,„intervenţia americană nu ar fi suficientă pentru a păstra o autonomie a Taiwanului.”, adeclarat Cancian. Simularea a ridicat și unele necunoscute, inclusiv dacă SUA ar risca un conflict nuclear atacând direct China.