Autoritățile chineze au avertizat, vineri, 6 ianuarie, Statele Unite ale Americii că este pregătită să riposteze la „provocări”, după ce armata americană a trimis o navă militară prin Strâmtoarea Taiwan motivând că vrea să faciliteze libertatea de navigaţie.

Armata americană a anunţat că distrugătorul USS Chung-Hoon, care face parte din clasa de nave militare Arleigh Burke, a tranzitat Strâmtoarea Taiwan joi, pe 5 ianuarie. „Tranzitul navei USS Chung-Hoon prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei zone Indo-Pacifice libere şi deschise.”, au anunțat forțele armate americane.

Așadar, administraţia Chinei a condamnat acţiunea şi a emis un avertisment autorităților de la Washington. „China se opune ferm acţiunilor de acest fel şi îndeamnă Statele Unite să înceteze provocarea de probleme, escaladarea tensiunilor şi subminarea păcii şi stabilităţii în zona Strâmtorii Taiwan.”, a declarat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei chineze din Washington, potrivit agenţiei de presă Reuters.

SUA nu recunosc independenţa insulei Taiwan, însă sprijină militar și politic insula autoguvernată

„Navele militare americane fac frecvent demonstraţii de forţă în numele exercitării libertăţii de navigaţie. Nu este vorba despre menţinerea unei regiuni libere şi deschise. China va continua să fie în alertă la nivel ridicat şi este pregătită să riposteze la toate ameninţările şi provocările, în orice moment; China va acţiona în mod determinat pentru a-şi proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială.”, a mai adăugat diplomatul chinez.

De asemenea, un oficial militar de la Beijing a declarat că forțele armate chineze au mobilizat trupe pentru urmărirea navei militare americane, subliniind faptul că „toate manevrele distrugătorului au fost sub control”.

SUA nu recunosc independenţa insulei Taiwan, însă oferă sprijin politic şi militar administraţiei separatiste de la Taipei. În acest sens, Beijingul nu a exclus posibilitatea de a recurge la aplicarea forțelor militare pentru readucerea Taiwanului sub controlul acesteia. Mai mult decât atât, China a intensificat activităţile militare în jurul Taiwanului ca reacţie de răspuns la vizita efectuată la Taipei în august 2022 de Nancy Pelosi, preşedintele în funcţie al Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii.