Boala pestei porcine a reușit, ca orice pandemie, să schimbe regulile pe care românii le au de urmat dacă vor să crească porci în propria gospodărie, pentru consumul propriu. Astfel,  Autoritatea Sanitar – Veterinară a lansat recent un proiect important de ordonanță de urgență cu privință la acest modificări.

Amenzi de până la 8.000 de lei

Astfel, în proiectul de lege sunt prevăzute amenzi de până la 8.000 de lei pentru românii care nu iau, în propria ogradă, o serie de măsuri de biosecuritate sau nu respectă restricțiile impuse de autorități pentru prevenirea pestei porcine.

Porcii nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare

Astfel, una dintre prevederi spune că porcii nu mai trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată pentru a evita transmiterea bolilor.

„Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%”, a explicat Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, potrivit digi24.

Regulile sunt necesare

Ladoși mai spune că aceste reguli sunt necesare, pentru că, în caz contrare, dacă nu se impun niște măsuri clare pentru toți crescătorii de porci, România va ajunge să importe toată carnea de porc de pe piață, mai ales că deja importămo cantitate imensă.

În același timp, românii vor fi nevoiți să își înregistreze animalele în baza națională de date. De asemenea, nu se vor mai putea comercializa porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie, așa cum au vacile sau ovinele spre exemplu de ani de zile.