Cercetătorii de la Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății de la Școala de Medicină a Universității din Washington și-au revizuit estimările COVID-19 pentru a include informații actualizate despre varianta Omicron, scrie USAToday.

Ei au descoperit că SUA ar putea înregistra un total de aproximativ 140 de milioane de noi infecții de la 1 ianuarie până la 1 martie 2022, atingând vârful la sfârșitul lunii ianuarie, când se poate ajunge la aproximativ 2,8 milioane de noi infecții zilnice.

„Ne așteptăm la o creștere uriașă a infecțiilor… deci, o răspândire foarte mare a variantei Omicron”, a declarat directorul IHME, dr. Chris Murray.

„Estimăm că numărul total de infecții din SUA vor trece de la aproximativ 40%, cât avem acum, până  la 60%  în următoarele două până la trei luni”, afirmă expertul american.

Peste 90% dintre persoanele infectate cu Omicron ar putea să nu prezinte niciodată simptome

În timp ce meta-analizele au sugerat că variantele anterioare fac ca aproximativ 40% din cazuri să fie asimptomatice, Murray susține că peste 90% dintre persoanele infectate cu Omicron ar putea să nu prezinte niciodată simptome.

Cercetătorii estimează că din milioanele de noi infecții zilnice proiectate, aproximativ 400.000 de cazuri ar putea să nu fie raportate, deoarece majoritatea americanilor infectați cu virusul nu se vor simți rău și s-ar putea să nu fie testați niciodată. La vârful valului de anul trecut, în ianuarie, SUA raporta puțin peste 250.000 de cazuri noi pe zi. Statele Unite au raportat aproximativ 51 de milioane de cazuri confirmate de când a început pandemia, conform datelor Johns Hopkins.

Lumea ar putea înregistra aproximativ 3 miliarde de noi infecții în următoarele două luni

În afara SUA, modelele arată că lumea ar putea înregistra aproximativ 3 miliarde de noi infecții în următoarele două luni, iar transmisia va avea loc la jumătatea lunii ianuarie, cu peste 35 de milioane de cazuri noi pe zi.

Murray spune că prognoza poate fi pesimistă, dar alți experți în sănătate spun că nu poate fi ignorată, având în vedere informațiile incomplete despre Omicron. „Sigur, acesta este un rezultat estimat”, spune Julie Swann, profesor la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. „Cât de sigur este acest rezultat? Nu este deloc sigur.”

Infecțiile urmează să crească vertiginos

În timp ce infecțiile urmează să crească vertiginos, estimările IHME arată că spitalizările și decesele vor fi aproximativ la fel.

Cercetătorii au descoperit că rata de infecție-spitalizare a Omicron este cu aproximativ 90% până la 96% mai mică decât rata Delta, iar rata infecție-deces este cu aproximativ 97% până la 99% mai mică.