Trei echipe diferite de cercetători medicali au concluzionat că infectările cu Omicron produc forme mai puţin severe ale COVID-19. Noile informații despre tulpina sud-africană oferă speranţă că actualul val epidemic ar putea fi mai puțin mortal, în ciuda numărului mare de persoane infectate cu Sars-CoV-2.

Specialiștii au examinat evoluţia Omicron în rândul cetățenilor din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia. Rezultatele fiecărei analize sunt încă preliminare, dar toate sugerează că oamenii infectaţi cu Omicron au un risc scăzut de internare în spital.

Omicron, mai puțin periculosă decât Delta

Analizele din laborator sugerează că Omicron este mai puţin periculoasă decât Delta. Conform noilor informații, comparativ cu Delta, oamenii infectaţi cu Omicron au un risc cu 15-20% mai mic de a vizita medicul specialist şi cu 40-45% mai mic de a fi internați în spital.

Aparent, riscul redus de spitalizare al Omicron pare a se datora imunizării mari a populaţiei din Africa de Sud, Anglia și Scoția. În prezent, cercetătorii medicali consideră că formele uşoare ale bolii ar putea fi datorate faptului că Omicron infectează oameni care au fost contaminați anterior.

„Nu cred că putem lăsa garda jos”

Totuși, experţii medicali avertizează că valul epidemic actual din diverse ţări ar putea provoca o suprasolicitare a cadrelor medicale deoarece Omicron se transmite mai rapid decât restul variantelor precedente.

„Nu vreau să fiu alarmistă, dar nu cred că putem lăsa garda jos”, a avertizat Christina Ramirez, biostatisticiană la University of California, Los Angeles.

De asemenea, specialiștii sanitari au explicat că informațiile despre noua tulpină sud-africană au fost înregistrate în prima fază a valului Omicron, când rata de infectare era mică.

Riscul infectării cu Omicron este alarmant de mare

Întrucât Omicron se transmite repede, şansele ca oamenii să se infecteze în viitor sunt mari, a spus William Hanage, medic epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Dacă eşti nevaccinat şi nu ai fost niciodată infectat, (forma bolii) va fi un pic mai puţin severă decât în cazul Delta, dar asta e ca şi cum ai spune că eşti lovit în cap cu un ciocan, în loc de două ciocane. Şi există mai multe şanse ca ciocanul să te lovească acum”, a spus acesta, conform New York Times.