Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA, trage un semnal de alarmă la nivel mondial. Acesta susține că, deși în momentul de față îngrijorările nu sunt mari, lucrurile s-ar putea schimba în următoarea perioadă.

Omicron şi Delta ar putea da, împreună, naştere la un nou virus teribil

Potrivit acestuia, variantele Omicron și Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare. El a subliniat faptul că acest lucru s-ar putea întâmpla în scenariul în care Omicron nu va fi mai dominant ca Delta și variantele vor circula în paralel.

„În momentul de față, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Circulația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA.

De menționat este faptul că precizările acestuia vin în urma analizării cercetărilor făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong. Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta și Wuhan.

Cât de repede se extinde varianta Omicron

Astfel, cercetătorii asiatici au aflat că Omicron „s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”.

De cealaltă parte, la Omicron, specialiștii susțin că că această variantă „se replică de 10 ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogenă, adică o boală mai puțin severă”.

În același timp, Cristian Apetrei a mai adăugat că rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție

Totodată, el a mai adăugat și faptul că autorii asiatici au subliniat că o infecție care o capacitate de transmitere excepțională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic.

Amintim faptul că varianta Omicron se extinde din ce în ce mai repede în România. În cursul zilei de vineri, Ministerul Sănătății a informat că alte două persoane au fost infectate cu varianta Omicron a coronavirusului. Este vorba despre o femeie și un bărbat din București și Constanța.

România raportează noi infectări cu varianta Omicron

Sursa citată a mai precizat că femeia infectată ar fi călătorit în Africa de Sud și este vaccinată cu schema completă, starea ei de sănătate fiind una bună. În ceea ce privește situația bărbatului, acesta nu este vaccinat anti-Covid, însă la rândul său se află în stare bună, fiind izolat la domiciliu.

„Încă două cazuri noi cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate astăzi, 17.12.2021, în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 45 ani, din județul Constanța, cu istoric de călătorie în Africa de Sud. Aceasta este vaccinată cu schema completă de vaccinare, se află in izolare, iar starea de sănătate este una bună.

Cea de-a doua persoană este un bărbat în vârstă de 29 de ani din județul Ilfov, cu istoric de călătorie în Zanzibar. Și această persoană se află în izolare, cu stare de sanatate bună, nevaccinată”, anunță sursa citată.