Au apărut noi date despre varianta Omicron a COVID! Aceasta s-ar înmulţi în bronhii de 70 de ori mai rapid decât Delta.

În schimb, Omicron se înmulţeşte mai încet în ţesutul pulmonar

Informațiile se regăsesc într-un studiu care ar putea explica transmiterea noii variante, potrivit The Guardian. În cercetare se mai arată că noua variantă s-a înmulţit de zece ori mai încet în ţesutul pulmonar. Acest lucru este asociat de cercetători cu forma mai uşoară de boală dată de tulpină.

Michael Chan Chi-wai, care a condus analiza, a spus că rezultatul trebuie interpretat cu prudenţă, pentru că gravitatea bolii este determinată nu doar de cât de rapid se înmulţeşte virusul, ci şi de răspunsul imun al unei persoane şi, în special, dacă sistemul imunitar devine suprasolicitat.

„Este remarcat faptul că, prin infectarea mult mai multor oameni, un virus foarte contagios poate provoca o boală mult mai gravă şi deces, chiar dacă virusul în sine ar putea fi mai puţin patogen. Astfel, laolaltă cu studiile noastre recente care arată că variantă Omicron poate evita inumitatea dată de vaccinuri şi infecţia trecută, ameninţarea reprezentată de Omicron este probabil să fie foarte importantă”, a declarat el.

„Omicron se înmulţeşte fantastic de bine”. Ce va contă însă pentru transmisibilitatea în viaţa reală?

Pe de altă parte, Jeremy Kamil, profesor de microbiologie şi uminologie asociat Louisiana State University Health Shreveport, a subliniat că Delta, care s-a dovedit a fi mult mai patogenă, a prezentat un tipar similar de replicare mai înceată în plămâni.

„Aceşti autori au descoperit că Omicron se înmulţeşte fantastic de bine – chiar mai rapid decât Delta şi virusul original – în ţesutul bronhiilor. Asta ar putea fi, într-un anumit mod, în beneficiul răspândirii/ transmiterii între oameni”, a spus el.

„Desigur, o componentă importantă a transmisibilităţii Omicron în viaţa reală va fi reprezentată de abilitatea sa de a evita anticorpii neutralizanţi care protejează în primul rând împotriva infecţiei. Este foarte posibil să se răspândească uşor chiar între persoanele vaccinate, mai ales în cazul celor care nu au primit recent o doză suplimentară”, a punctat acesta.

Datele iniţiale, publicate online şi fără evaluare a colegilor de breaslă, au rezultat din experimente în care au fost folosite mostre de ţesut pulmonar prelevate de la pacienţi în timpul operaţiilor.

În 24 de ore, varianta Omicron a COVID s-a înmulţit de 70 de ori mai mult decât Delta şi varianta originală a coronavirusului. Instalarea în bronhii permite, potrivit oamenilor de ştiinţă, să poată şi să transmită virusul mai uşor.