Amendă usturătoare în campania de vaccinare. Decizia a fost luată după ce s-a constatat, în urma unui control, că, în perioada 15 – 23 ianuarie, au fost imunizate 563 de persoane care erau eligibile pentru etapa a III-a de imunizare, conform informațiilor transmise de Ministerul Sănătăţii.

Controlul, efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Suceava la cererea Ministerului Sănătăţii, a avut ca scop verificarea modului de aplicare în acest centru a Strategiei de vaccinare anti-COVID.

Amendă usturătoare în campania de vaccinare

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, la momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare nu erau verificate în aplicaţia Rovaccinare pe baza CNP-ului şi nici în listele de pacienţi programaţi pentru ziua în curs.

„Listele cu pacienţi pentru ziua în curs erau trimise pe WhatsApp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului şi redirecţionate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate al pacienţilor programaţi. În centrul de vaccinare pacienţii au fost primiţi în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienţilor programaţi de medicul de familie pe baza declaraţiei acestora”, este transmis într-un comunicat.

Inspectorii sanitari au verificat listele de programare şi au constatat că sunt pacienţi în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare – datele de identificare, categoria populaţională din care fac parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare.

Centrul de vaccinare de la Spitalul din Rădăuţi a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, activitatea fiind prelungită pentru personalul din etapa a II-a, în municipiu neexistând alte centre comunitare deschise.

„Centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare şi pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare. Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotaţie”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Inspectorii au recomandat reinstruirea personalului

Conform comunicatului, amenda a fost aplicată de inspectorii sanitari conform Hotărârii de Guvern 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

De asemenea, inspectorii au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea şi operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale (OMS nr. 2171/2020) privind evidenţa persoanelor vaccinate şi respectarea prevederilor HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 şi a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat miercuri că vor fi efectuate controale la centrele de vaccinare anti-COVID, iar pentru neregulile depistate vor fi aplicate sancţiuni.