„Prin tradiţie, AmCham este implicată în creionarea politicii fiscale pentru care a formulat opinii şi observaţii tehnice pentru fiecare articol. Experienţa ultimelor 18 luni a însemnat un efort susţinut în care am folosit 100 de specialişti fiscali care au lucrat în grupurile tehnice de la Ministerul Finanţelor pentru rescrierea Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală”, a declarat Daniela Nemoianu, precizând că au fost încheiate consultările şi că cele două proiecte de lege ar fi trebuit să se afle deja în Parlament pentru aprobare.

Şansele ca noile Coduri să se aplice de la 1 ianuarie 2015 sunt foarte scăzute, în condiţiile în care ele stau la baza construcţiei noului buget şi trebuie să fie aprobate de Parlament pentru a intra în vigoare. Premierul Victor Ponta a anunțat că bugetul pentru 2015 va fi făcut de viitorul guvern.

Ministerul de Finanţe a publicat cele două proiecte la sfârşitul lunii iunie şi, ulterior, le-a retras de pe site din cauza controverselor privind impozitarea proprietăţilor imobiliare şi a autovehiculelor.

Potrivit proiectului de Cod Fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale vor plăti acelaşi impozit ca firmele, iar autoturismele cu capacitate cilindrică de peste 1.400 cmc vor avea impozite majorate.

Despre impozitarea clădirilor, Capital a scris aici:

În acelaşi proiect este reintrodus impozitul minim, redenumit specific, care se va plăti în funcţie de mai multe criterii legate de specificul activităţii companiilor.

Despre impozitul minim, Capital a scris aici: