Multe persoane consideră primăvara ca fiind sezonul polenului. Există, însă, o plantă care atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până sfarșitul lui octombrie. Este vorba despre ambrozie. Acest tip de polen poate provoca rinita alergică sezonieră cunoscută și sub denumirea de “febra fânului”.

Ambrozia, coșmarul bucureștenilor

Ambrozia a pus stăpânire pe Capitală. Crește lângă Parlament, lângă Academia Română, lângă școli și lângă blocuri. Planta este nocivă și  sporește numărul bolnavilor de astm, spun medicii, care trag un semnal de alarmă. Mai mult, ambrozia le face viața un calvar câtorva zeci de mii de bucureșteni.

„Sunt foarte multe terenuri proprietate publică, nu mai spunem de terenurile proprietate privată, care sunt năpădite de ambrozie! Știți ce se întîmplă? Sunt foarte mulți proprietari care au proprietăți neîngrijite și care spun: Domnule, cum să mă tragă pe mine la răspundere Municipalitatea, în condițiile în care ei nu sunt capabili să-și facă în propria curte treaba! Avem foarte multe legi care nu se mai respectă în București.”, a declarat Adrian Vigheciu, consilier municipal București, potrivit Digi24.

Medicii trag un semnal de alarmă

Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește această plantă putern alergizantă. Pentru zeci de mii de bucureșteni, ambrozia le face viața un calvar. Mai mult decât atât, numărul bolnavilor de astm crește îngrijorător.

„Ambrozia este o problemă de sănătate publică. Polenul de ambrozie este puternic alergizant și numărul de pacienți care sunt sensibilizați și au manifestări clinice de alergie la ambrozie este din ce în ce mai mare. Problema afectează persoane care nu au avut alergii și produce un risc de complicații care se pot adăuga altor patologii și pot rezulta boli grave, cum ar fi astmul.”, a spus Poliana Leru, medic alergolog.

Cu trei ani în urmă, autoritățile au decis, prin lege, amendarea proprietarilor care nu-și curăță terenurile de ambrozie. Aceeași lege îi obligă să combată ambrozia și pe administratorii drumurilor, căilor ferate, cursurilor de apă și bazinelor piscicole. Amenzile ajung la 20 de mii de lei.