Ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, a declarat că Marea Britanie sprijină programul României cu FMI pentru că acesta reprezintă un semnal pozitiv transmis investitorilor străini. Harris a invitat firmele româneşti să investească în Marea Britanie.

“În domeniul economic, atât Marea Britanie, cât şi România se confruntă cu provocarea relansării economice, subiect faţă de care avem o abordare similară. Noi sprijinim programul FMI în România şi eforturile autorităţilor de la Bucureşti de a reduce deficitul bugetar. Guvernul de la Londra are un obiectiv similar. În plus, considerăm de ambele părţi că dezvoltarea schimburilor comerciale este esenţială pentru relansarea economică şi crearea de locuri de muncă”, a spus ambasadorul în cursul primei conferinţe de presă pe care a susţinut-o de la preluarea mandatului.

Ambasadorul a spus că s-a întâlnit cu investitori britanici şi la Bucureşti. dar şi la Londra. “Consider că ei au o perspectivă pozitivă în ceea ce priveşte piaţa României. Este o perspectivă lungă. Cu siguranţă recesiunea este o problemă pentru investitori pe termen scurt. Dar pe termen lung există un potenţial mare în România pe care investitorii britanici îl recunosc”, a explicat Martin Harris.

El a mai spus că dezvoltarea comerţului între cele două state va constitui o prioritate a mandatului său. “Este foarte important că România continuă să urmeze programul FMI, ca semnal pentru investitori”, a spus el.

“Noi avem şi în Marea Britanie şi în România aceeaşi provocare: cum să reducem deficitul bugetar. Felul în care vom aborda această provocare comună este o chestiune pentru fiecare ţară. Nu pot comenta situaţia aici, în România. Este o situaţie economică deosebită aici”, a adăugat el.

Ambasadorul a invitat însă companiile româneşti să investească în Marea Britanie, precizând că noul Executiv de la Londra a creat condiţii favorabile în acest sens, prin reducerea impozitului pe profit. “Eu cred că este un climat foarte potrivit pentru companiile româneşti în Marea Britanie, pentru că noul Guvern tocmai a redus taxele pe profit”, a spus el.