Vestea bună este că evitarea anumitor alimente poate ține sub control această afecțiune, potrivit Activebeat.

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică inflamatorie, care determină înmulțirea necontrolată a celulelor pielii. Experții vin cu câteva sfaturi, care ar putea ameliora această afecțiune. Este vorba de evitarea unor alimente, de la carnea roșie, până la pâinea albă și dulciurile.

Carnea roșie, brânza și prăjelile

Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, ceea ce o face un aliment care provoacă inflamație. Pe lângă carnea roșie, alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi brânza, untul și prăjelile pot, de asemenea, agrava psoriazisul. Pentru a vă asigura necesarul de proteine, încercați să mâncați mai multe nuci, semințe și pește gras.

Alimente congelate de tip fast-food

Dacă vreți să mâncați o lasagna congelată, mai întâi uitați-vă la conținutul nutrițional. Veți observa că un astfel de aliment congelat conține o mulțime de ingrediente puternic procesate. Dacă suferiți de psoriazis, zahărul rafinat și tot ce e pe bază de făină ar trebui să fie pe lista cu „alimente de evitat”.

Băuturile carbogazoase

Comunitatea medicală se teme să dea vina pe anumite alimente ca declanșatoare ale unei boli. Cu toate acestea, numeroase studii au indicat o corelație între creșterea în greutate și dezvoltarea psoriazisului. De aceea, băuturile bogate în calorii, în special cele carbogazoase, pline de zahăr, trebuie evitate cu orice preț într-un regim alimentar al pacienților cu psoriazis.

Pâinea albă

Fundația Națională pentru Psoriazis vine cu cercetări care arată că 25% dintre pacienții cu psoriazis suferă și de sensibilitate la gluten. Legătura exactă este gena HLA CW6, care este legată de psoriazis, precum și de sensibilitatea crescută la gluten, evidențiată într-un studiu din 2010. Cercetări ulterioare au arătat că pacienții cu sensibilitate la gluten au prezentat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor psoriazisului când au trecut la o dietă fără gluten.

Dulciurile

O dietă bogată în zahăr merge mână în mână cu inflamația și, desigur, cu creșterea în greutate. Mai mult, cercetătorii au stabilit o legătură între obezitate și riscul crescut de psoriazis, artrită psoriazică și agravarea psoriazisului.

Alcoolul

Un studiu Harvard Medical School a monitorizat dietele a 82.869 de femei, cu vârste cuprinse între 27 și 44 de ani. S-a constatat că femeile care au băut bere au șanse mai mari să facă psoriazis.

Studiul a constatat că și alte băuturi alcoolice pot declanșa psoriazis din cauza dilatării vaselor de sânge.